Mobiilimarkkinoilla valtaosa käyttäjistä päätyy valitsemaan puhelimen, jossa on käyttöjärjestelmänä joko Android tai iOS. Useimmat mobiilipelejä harrastavat eivät edes ajattele asiaa sen kummemmin, sillä kummallakin käyttöjärjestelmällä pelaaminen onnistuu muitta mutkitta. Useimmat mobiilipelit ovat tarjolla sekä Play Kaupassa että Apple Storessa, joten pelien löytäminen ei todennäköisesti tule olemaan lainkaan vaikeaa. 

Käyttöjärjestelmiä on olemassa toki muitakin, joskaan ei montaa. Entä jos sattuu kuulumaan siihen pieneen ryhmään, joka on valinnut laitteen, jossa käyttöjärjestelmänä on Sailfish OS? Kuinka pelaaminen onnistuu tällä käyttöjärjestelmällä? Tässä artikkelissa selvitämme Sailfish OS:n hyviä ja huonoja puolia silloin kun se on tarkoitus hankkia pelaajan tarpeisiin.

Mikä Sailfish?


Suomalaisen Jollan kehittämä Sailfish on Linux-pohjainen mobiilikäyttöjärjestelmä. Se on suunnattu erityisesti niille käyttäjille, jotka haluavat jotain muuta kuin massamarkkinoiden suosimat vaihtoehdot eli Androidin tai Applen. Jolla nousi Nokian MeeGon jälkimainingeista ja on profiloitunut ajan myötä varteenotettavaksi ja mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi tavanomaisempien valintojen rinnalle. Esimerkiksi Huawein Android-lisenssin perumisella voi olla myönteinen vaikutus Sailfishin menestykseen.

Muutama vuosi Sailfishin ilmestyttyä on ollut melko hiljaiseloa, mutta hiljattain Jolla julkaisi Sailfish 3 -käyttöjärjestelmän, joka on tähän asti suurin ja merkittävin päivitys Sailfishin historiassa. Koodi sai nimekseen “Seitseminen” Tampereen lähistöllä sijaitsevan kansallispuiston mukaan. Uusimman julkaisun odotetaan tuovan tuulta Jollan purjeisiin ja merkit ovat olleet sen suuntaisia.

Uusin päivitys on monellakin tapaa tärkeä. Sen myötä Sailfishin perussovellukset on suunniteltu täysin uuteen ja entistä toimivampaan uskoon. Pelaajan kannalta Seitsemisen saapuminen on niin ikään hyvä uutinen, sillä käyttöjärjestelmän uskotaan nyt tukevan mobiilipelaamista entistä paremmin. Pelit pyörivät entistä paremmin, oli kyse sitten selaimessa pelattavasta pelistä, kuten Starburst, tai ladattavasta pelisovelluksesta. 

Seitsemisen suunnittelutiimi kehitti alustaa voimakkaasti käyttäjätutkimuksista saadun palautteen pohjalta. Monet perussovellukset on suunniteltu täysin uudelleen ja esimerkiksi Yhteystiedot, Puhelin, Viestit ja Kello on muovailtu uuteen uskoon. Sailfishin päivityksessä on kiinnitetty huomiota myös turvallisuuteen, joka on aina ollut yksi käyttöjärjestelmän prioriteeteistä. Nyt käyttöjärjestelmä tukee muun muassa salausta ja mahdollistaa myös entistä kattavamman VPN-toimivuuden. Tällaiset asiat ovat seikkoja, joita käyttäjät arvostavat riippumatta siitä, käyttääkö laitetta mobiilipelaamiseen vai ei.

Sulavaa pelaamista, rajoitetusti sovelluksia

Sailfish OS pyrkii yhteensopivuuteen useimpien Android-sovellusten kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että ainakin teoriassa korkealla todennäköisyydellä useimmat Android-alustalle kehitetyt mobiilipelit toimivat hyvin myös Sailfishiin pohjautuvilla laitteilla. Täysin sen varaan ei kuitenkaan kannata laskea jo siitäkin syystä, että markkinoilla on niin valtava määrä erilaisia Android-pohjaisia sovelluksia, joissa on jokaisessa hiukan eri määrittelyt. Sataprosenttista yhteensopivuutta ei voida taata, joten mikäli mielessä on jokin tietty peli, jota haluaa pelata mobiililaitteellaan, saattaa olla hyvä idea tarkistaa sen yhteensopivuus Sailfishiin jo etukäteen. 

Tämä ongelma koskettaa kaikkia vaihtoehtoisia mobiilikäyttöjärjestelmiä, oli kyseessä sitten Sailfish, Librem 5, /e/foundation tai jokin muu. iTunes ja Google Play eivät juurikaan palvele pienempien käyttöjärjestelmien tarpeita. Niin kauan kuin markkinoilla ei ole kilpailevaa maksullisten mobiilisovellusten sovelluskauppaa, joka houkuttelisi parhaita pelinkehittäjiä, eivät vaihtoehtoiset käyttöjärjestelmät voi täysin kilpailla suuria käyttöjärjestelmiä vastaan.

Vähä vähältä Sailfish OS on kuitenkin hioutunut mielenkiintoiseksi vaihtoehdoksi, jota myös mobiilipelaajien kannattaa ehdottomasti harkita. Sailfish OS:lle on toki luotu varta vasten muutamia viihdyttäviä, mutta yksinkertaisia peruspelejä, kuten tetris tai erilaiset sanapelit. Uusimpien kehitysten myötä muille käyttöjärjestelmille suunnatut pelit pyörivät entistä paremmin, joten suunta on oikea. Sailfishiä ei välttämättä voi täysin varauksetta suositella aktiivisille mobiilipelaajille, mutta mikäli kiinnostusta uuden kokeilemiseen riittää, tarjoaa Sailfish todellakin mielenkiintoisen vaihtoehdon.

Share.

About Author

Mikään meri ei ole liian iso seilattavaksi.

Leave A Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: