VPN ja sen sovellukset mobiililla, joista et ehkä tiennyt

Mikä on VPN?

VPN eli Virtual Private Network on virtuaalinen erillisverkko, jonka avulla pystyy selaamaan nettiä välikäden kautta. Verkot yhdistetään julkisen verkon yli siten, että ne muodostavat näennäisesti yksityisen verkon. Jos selaat vaikkapa Italian VPN-serverin kautta, selaamasi sivut luulevat sinun istuvan Italiassa ja saattavat siten muuttaa kielenkin automaattisesti.

Miksi tällainen ominaisuus sitten kiinnostaisi kännyköillä selaavia? Monestakin syystä. Jos olet koskaan matkustanut ulkomailla, olet saattanut huomata, että kaikki Suomesta saatavilla olevat nettipalvelut eivät niin vain toimikaan. Youtuben materiaali saattaa muuttua, eri sivustot eivät päästäkään sinua liittymään ja niin edelleen.

Yksityisyys on myös kortilla nykyaikana, kun sivustot kyselevät kaikkea mahdollista dataa ja urkkivat syystä tai toisesta kaiken mahdollisen tiedon haltuunsa. VPN mahdollistaa paremman yksityisyyden suojan, koska sitä käyttämällä sinun ei tarvitse paljastaa oikeita tietoja itsestäsi ilman, että niitä sinulta kysyttäisiin.

Onko VPN turvallista ja laillista?

VNP-palveluiden käyttö ei ole laitonta muissa kuin informaatiota rajoittavia lakeja säätävissä valtioissa, kuten Kiinassa, Venäjällä tai Iranissa. Eri palveluiden käyttäjäehtoja sen käyttö saattaa kuitenkin rikkoa, mutta tällä ei sinänsä ole tekemistä lain kanssa. Harmaalla alueella on VPN-serverin käyttäminen halvempien hintojen saamiseen kaupallisilla sivustoilla. Hinnat kun on usein rukattu sopiviksi eri maiden asukkaille.

Turvallisuus riippuu palveluntarjoajasta. Ilmaisia VPN-palveluita on olemassa, mutta niiden olemassaolo perustuu siihen, että niitä myyvä ei jaa käyttäjiensä selaustietoja kolmansille osapuolille mainostustarkoituksissa. Tästä syystä yksityisyyttään arvostavien käyttäjien kannattaa harkita maksullisten palveluiden käyttöä.

On hyvä muistaa, että palvelimien pyörittäminen ei ole koskaan ilmaista tai halpaa hupia. Tästä syystä palveluntarjoajien motiivit kannattaa tietää etukäteen. Luotettaviakin ilmaisia sivustoja varmasti löytyy, mutta toiminnan taustalla on aina jokin rahallinenkin tarkoitus.

Julkisia Wifi-verkkoja käytettäessä VPN:stä on selvää etua. Se tekee hakkerien toiminnan selvästi hankalammaksi, koskaa laitteeseesi ei voi saada suoraa yhteyttä. Lataamasi sivustot eivät siis joudu ulkopuolisten tietoon, vaikka joku niitä pyrkisikin aktiivisesti urkkimaan. Ei silti ole viisasta käyttää julkisilla verkoilla esimerkiksi pankkipalveluita tai muita arkaluontoisia sivustoja.

Jaettu IP-osoite on ominaisuus, jonka olemassaolo on hyvin tärkeä toimivalle VPN-palvelulle. Se tarkoittaa sitä, että useammat käyttäjät käyttävät samoja IP-osoitteita selatessaan. Tämä tekee vaikeaksi yksittäisen käyttäjän jäljittämisen, mikä lisää anonymiteettiä.

Tarjoajat saattavat seurata asiakkaidensa toimia reaaliaikaisesti tai pitää asiakasrekisteriä. Varsinkin asiakasrekisteri on riskitekijä, sillä se saatetaan esimerkiksi rikostapauksissa pakottaa luovuttamaan viranomaiskäyttöön. Nämä käytännöt laskevat siis intimiteettiä, mikä puolestaan haittaa VPN:nän alkuperäistä ideaa.

VPN-palveluiden käyttö mobiililla

Suomalainen F-Secure tarjoaa omaa VPN-palveluaan kuukausimaksulla. Ohjelma toimii PC:llä, Macilla ja mobiililla iOS- ja Android-käyttöliittymillä. Maksulliset palvelut eivät myy tietoja eteenpäin, joten niiden käyttö oikeastaan vain parantaa tietoturvaasi. Ne tekevät selaamisesi jäljittämisestä huomattavasti vaikeampaa.

Luotettavia ulkomaisia palveluita riittää myös. Suosittuja ovat muun muassa ExpressVPN, Hotspot Shield, CyberGhost, NordVPN ja Pure VPN. Kuukausimaksujen ja tarjolla olevien maaserverien määrä vaihtelee runsaasti, joten jokaisen kannattaa löytää itselleen sopiva versio, joka toimii tietysti myös omalla laitteella.

Mobiilikäyttö ei juuri eroa tietokonekäyttöön. Ohjelma jätetään taustalle rullaamaan ja selailu on siten suojattua. Vaihtaminen VPN:nään kestää yleensä muutaman sekunnin, kun suojattua yhteyttä luodaan. Muuten mitään suurempaa säätöä ei tarvitse harrastaa etenkään maksullisissa versioissa.

Sivustot sopeutuvat VPN:nään

Useimmilla suurilla sivustoilla on olemassa koodinpätkä, joka havaitsee käyttäjänsä IP-osoitteen sijainnin. Voit testata tämän vaikkapa Mr Greenin sivustolla – tekstit kääntyvät suomeksi automaattisesti, vaikka kirjoittaisit selaimeen mitä. Jos sen sijaan käyttäisi esimerkiksi Ruotsin VPN-palvelinta, sivusto muuttuisi automaattisesti ruotsinkieliseksi.

Aivan pomminvarmaa tämäkään tekniikka ei ole. Jotkun sivustot ovat suojanneet itsensä VPN-tekniikalta, joskin tämä on melko harvinaista. Lähes kaikki kaupallisetkin toimijat ovat hyväksyneet tilanteen ja tyytyvät luottamaan käyttäjiensä antamiin tietoihin. VPN kuuluu samaan kategoriaan kuin Adblock – ne harmittavat yrityksiä mutta eivät ole laittomia, joten niitä vastaan on vaikea käydä sotaa.

Yksi isoista kiistakysymyksistä VPN-palveluiden ja yritysten välillä on ollut vertaisverkkojen käyttö. Käytännössä VPN mahdollistaa vertaisverkoista lataamisen laittomasti, vaikka kyseessä olisi tekijänoikeudella suojattu materiaali. Tämä onnistuu kuitenkin myös ilman VPN:nää, mutta kiinnijäämisen riski kasvaa huomattavasti.

Mainonta on niin ikään kohdistettu tavallisesti maakohtaisesti. Puolalaista VPN-serveriä käyttävän ei kannata yllättyä, jos Youtuben mainoksissa solkataan yhtäkkiä puolaksi. Tarjoukset eivät välttämättä aina ole tarkoitettu suomalaisille käyttäjille, joten halvemmista hinnoista ei välttämättä kannata heti innostua.

Onko VPN:nän käytössä haittapuolia?

VPN:nän suurin haitta normaaliin selailuun nähden on se, että se hidastaa väkisin yhteyttä ainakin jonkin verran. Etenkin ilmaiset sivustot harvoin tarjoavat kauhean nopeaa kaistaa selailuun, joten raskas tiedonsiirto ei niillä useinkaan onnistu. Nopeus riippuu pitkälti
käytetystä serveristä, joten kaupallisilla palveluilla on selvä etu tässä asiassa.

Koska datan salaaminen eli kryptaaminen vaatii myös paljon tehoa, yhteys hidastuu entisestään. Tämä tilanne on kuitenkin parantunut huomattavasti viime vuosina, kun tietokoneiden laskentateho on kehittynyt.

Hidastuminen on sitä kovempaa, mitä kauempana olevaan serveriin yhdistää. Läheltä löytyvä serveri voi toimia lähes yhtä nopeasti kuin selailu yleensäkin, mutta Japaniin tai Uuteen-Seelantiin yhdistäminen voi hidastaa selailun vauhtia runsaastikin. Eroa on vaikea ennustaa, mutta ainakin hiukan tahmeampaan menoon kannattaa valmistautua henkisesti.

Otetaan esimerkki: jos haluat katsoa lempisarjasi Yhdysvaltojen Netflixistä, jota ei löydy Suomesta, se onnistuu VPN:nän avulla. Käyttöehdot eivät tätä hyväksy, mutta palvelun on vaikea asiaan mitenkään puuttua. Videon katselu vaatii kuitenkin paljon kaistaa. Tästä syystä kannattaa etsiä serveri ison maan Suomea lähimmästä kolkasta eli itärannikolta, koska länsirannikon serverit alkavat jo olla melko kaukana.

Voiko nettiä selata täysin anonyymisti?

Käytännössä perinteisillä VPN-palveluillakaan täysin anonyymi selailu ei aivan onnistu, koska serverien ylläpitäjät pitävät yllä ainakin asiakkaittensa yhteystietorekistereitä. Monet valtiot vaativat tätä myös lain puolesta, joten netissä mennään valtaosassa tapauksissa omalla nimellään.

Ainut poikkeus lienee täysin anonyymisti kirjauduttava Tor-verkko. Edes palveluntarjoaja ei voi sitä käytettäessä nähdä, kuka sinne on kirjautunut. Tästä syystä kyseinen verkko onkin nykypäivän foliohattujen, julkkisten ja journalistien suosiossa, joskin myös rikollista toimintaa sinne on ilmeisistä syistä eksynyt.

VPN on kuitenkin paljon parempi vaihtoehto turvalliseen selailuun kuin sen käyttämättä jättämiseen, varsinkin jos asiakasrekisteriä ei ylläpidetä. Luotettava tarjoaja varmistaa asiakkaidensa turvallisuuden samaan tapaan kuin pankit suojelevat tallettajien salaisuuksia – pomminvarmaa suojaa ei ole, mutta ilman taistelua eivät kenenkään tiedot vuoda minnekään.

Huomaa, että normaaleihin tiedonkeräystapoihin, joita monet sivustot käyttävät, VPN ei pure. Tällaisia ovat esimerkiksi evästeet ja browser fingerprinting. Näiden lisäksi on myös monia spyware-ohjelmia, jotka voivat vaarantaa tietoturvan ja yksityisyyden suojan. Näiden torjumiseen tarvitaan vahvaa viruksentorjuntaa ja palomuuria.

Mobiililaitteiden käyttäjien kannattaa ottaa huomioon, että selain ei todellakaan ole ainut työkalu, jolla mobiililaite lähettää tietoja käyttäjistään. Sovelluksilla on melko usein pääsy kontaktilistoihin, GPS-dataan ja moniin muihin tietolähteisiin, jotka paljastavat paljon käyttäjistään. Kännykän käyttö anonyymisti onkin todella haastavaa. Sovellusten käyttöä kannattaa välttää ja sivuille kannattaa aina mennä selaimen läpi, jos anonymiteetti on sinulle tärkeää.