Rahamaailma siirtyy askel askeleelta kohti digitaalista olemassaoloa ja käteinen alkaa olemaan katoava luonnonvara Suomessa. Nettipankit ja maksukortit olivat ensimmäisiä askeleita tässä marssissa, mutta nyt mobiililaitteiden aikakaudella niistäkin on alkanut tulla vanhentuneita maksukeinoja.

Lähimaksaminen kännyköillä on alkanut tulla arkipäiväiseksi isossa maailmassa ja Suomikin alkaa seuraamaan hiljalleen perässä. Apple Pay ja Google Wallet kilpailevat erityisesti Yhdysvalloissa siitä, kummasta tulee maksuvälinestandardi. Suomessa näitä ei olla vielä päästy kunnolla käyttämään, mutta markkinoille on tullut monia muita keinoja, jotka saattavat ottaa merkittävän jalansijan ennen kuin isot yhtiöt pääsevät apajille.

Lähimaksaminen on tietysti yksi osa mobiilimaksuja, mutta mikä onkaan tilanne, kun rahaa pitää siirtää kännykällä pitkiä matkoja, esimerkiksi nettiostosten maksamiseen. Kuinka helposti onnistuu turvallinen ja nopea maksaminen, kun pöytäkone tai kannettava ei ole käden ulottuvilla?

Keinoja on tietysti monia, mutta parhaat niistä ovat tietysti helppoja ja nopeita käyttää, sekä turvallisia. Veikkaus tulokset ovatkin niitä asioita, joissa laatuvaatimukset ovat korkealla. Tämän vuoksi luottokorttimaksut jäävätkin ulkopuolelle, sillä vaikka salausmenetelmät ovat hyviä, on jossain aina se heikko lenkki olemassa, jonka vuoksi korttinumeroita varastetaan jatkuvasti.

Kavereiden kesken

Suomessa on ollut pitkään pula kuluttajien välisestä siirtopalvelusta. Käteisen käytön vähetessä digitaalisen rahan siirtäminen kaverien välillä on ollut hieman mutkikasta, tai ainakin mutkikkaampaa kuin sen olisi tarvinnut. DanskeBankin MobilePay-palvelu on vastaus tähän ongelmaan.

Kaikilla pankeilla sekä pankki- ja luottokorteilla toimiva ilmainen siirtopalvelu pelaa tilinumeroiden sijaan puhelinnumeroilla. Käyttäjät yhdistävät tilin, kortin ja puhelinnumeron omissa tiedoissaan ja tämän jälkeen sinun numeroon lähetetyt rahat tulevat määritellylle tilille. Ohjelman sisällä voit siirtää rahaa, jakaa laskun tai pyytää rahaa toiselta käyttäjältä. Jälkimmäinen onkin näppärä toiminto, kun olet esimerkiksi myymässä nettikirppiksellä. Helppokäyttöisyys ja selkeät digitaaliset kuitit siirroista tekevät MobilePaystä vahvan kilpailijan pikkurahan siirtelyyn.

Nettishoppailua mobiilissa

Mobiilishoppailun yleistyessä maksutapojakin on jouduttu miettimään uudelleen. Samat maksutavat eivät ole aina yhtä helppoja mobiililaitteilla kuin pöytäkoneilla, varsinkaan peruskäyttäjille. Tähän markkinarakoon on tullut kaksi palvelua, ruotsalainenPugglePay ja suomalainen SIRU Mobile.

PugglePay on laskupohjainen maksujärjestelmä, jossa sinä hyväksyt maksun omalle PugglePay-tilille ja PugglePay maksaa ostokset heti sinun puolestasi. Sinä saat vuorostasi laskun tekstiviestillä, sähköpostilla tai kirjeenä, jonka voit maksaa sitten kun olet esimerkiksi nettipankin ulottuvilla. PugglePayn suurimpia etuja on nopeus ja turvallisuus, sillä myyjä ei koskaan saa mitään sinun maksutietojasi.

SIRU Mobile ratkaisi saman siirtämällä maksun käyttäjän puhelinlaskuun. SIRUn avulla voit tehdä ostoksia henkilökohtaisesti tai netin välillä ja maksu joko kuitataan nopealla varmistuspuhelulla tai omalla mobiililompakolla. Maksaminen on helppoa ja se toimii kasvavassa määrässä palveluita. Voit maksaa vaikka kahvit tai bussimatkan, tai ostaa itsellesi tavaraa nettikaupoista.

Ulkomaista kaupankäyntiä

Kun siirrytään suomen rajojen ulkopuolelle, alkavat vaihtoehdot vähentyä. Nettikaupoilla aletaan kysellä jo luottokorttien perään ja kuluttajat ovat turvanneet korttiostoja PayPalin kaltaisten palveluiden avulla. Vaikka palvelut ovatkin hyviä pöytäkoneilla, ei ne mobiilikäytössä ole vielä aivan nousseet riittävän korkealle tasolle.

Suomalainen Euteller ja ruotsalainen Trustly ovat tuttuja nimiä myös pöytäkoneiden puolelta. Nämä siirtopalvelut ovat olleet pitkään mukana välikäsinä suomalaisten käyttäjien ja ulkomaisten palveluiden välillä. Kuluttajalle nämä palvelut toimivat kuin mikä tahansa verkkopankkimaksu, mutta siirto kulkee välittömästi ja turvallisesti myös pitkälle Suomen rajojen ulkopuolelle.

Eutellerin ja Trustly edut ovatkin niiden helppokäyttöisyydessä ja turvallisuudessa. Kumpikin palvelu suojaa sinun maksutietosi kokonaan myyvältä yritykseltä, joten mitään tietoja ei voida varastaa tietokannoista. Päälle kun vielä laitetaan välitön siirtonopeus, niin kasassa on käytännössä täydellinen paketti.

Share.

About Author

Mikään meri ei ole liian iso seilattavaksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: