• Mobiililaitteet ovat tuoneet pelaamisen kaikkien ulottuville.

• Pelaajia on kaikissa ikäluokissa.

• Nettipelaaminen kännykällä suo lepotauon kiireiseen päivään.


Pelaaminen liitetään edelleen hyvin vahvasti miesten harrastukseksi, ja ensimmäinen mielikuva peliharrastajasta on monella teinipoika tai alle keski-ikäinen mieshenkilö. 

Stereotypiat eivät aina kuitenkaan osu oikeaan, ja todellisuudessa myös naiset pelaavat luultua huomattavasti enemmän. Peliharrastajia tai pelien kanssa aikaansa viettäviä ihmisiä on myös paljon laajemmin eri ikäryhmissä kuin ennakkoluulojen perusteella voisi kuvitella. 

Pelaaminen on digiaikakaudella moninaistunut ja siirtynyt korteista ja perinteisistä lautapeleistä sekä peliautomaateista konsoleille, tietokoneille ja sittemmin mobiililaitteille sekä verkkoon. Tämä artikkeli keskittyy eniten nettipeleihin ja siihen, millainen pelaaminen on tyypillistä juuri naisten keskuudessa Suomessa.


Älypuhelimet ovat viimeisimmäksi tuoneet pelit lähes kaikkien kansalaisten ulottuville. Mobiililaitteella pelaamiseen ei tarvita kalliita konsoleita tai monia tunteja vapaa-ajasta, vaan pelin pariin kääntyminen on helppoa ja nopeaa ajasta ja paikasta riippumatta. Kännykällä pelaaminen tapahtuu tyypillisesti esimerkiksi erilaisissa lyhyissä odottelutilanteissa kuten bussimatkalla tai työpaikan kahvitauolla. 

Mobiililaitteet ovatkin laajentaneet digitaalisen pelaamisen kaikenikäisten ajanvietteeksi. Jos aiemmin vanhemmat ikäluokat suosivat Pasianssin klikkailua tietokoneella, nykyään älypuhelinten nettiyhteys mahdollistaa online-pelaamisen ajasta ja paikasta riippumatta. Vuonna 2018 vanha kunnon Pasianssi tulikin ensimmäistä kertaa verkon kotimaisten rahapelien syrjäyttämäksi pelitutkijoiden kokoamassa pelaajabarometrissä


Millaista on naisten pelaaminen?


Pelaamisen sukupuolijakaumaa vaivaa edelleen tyypillinen harha, jonka mukaan oletetaan, että naiset pelaavat digitaalisia pelejä hyvin vähän. Tosiasiassa tuoreen tutkimuksen mukaan vähintään kerran kuussa digitaalisia pelejä pelaa miehistä 47 % ja naisista 35 %. Ero ei ole valtaisan suuri, ja kaikista suomalaisista digipelejä pelailee yhteensä 41 %. 

Naisten suosikkipelejä ovat erityisesti tietokonepelit sekä uudemmat mobiilipelit, joissa yhdistellään karkkeja, poksautellaan kuplia tai singotaan kiukkuisia lintuja esteiden kaatamiseksi. Yhdistävänä tekijänä naisten suosimille mobiilipeleille on se, että peli on yksinkertainen, mutta koukuttava, vaatii hieman keskittymistä, mutta auttaa silti rentoutumaan sekä tuo onnistumisen kokemuksia.


Yhä useammat naiset eri ikäluokissa pelaavat rahapelejä netissä. Netin rahapeleistä naisten suosikkeja ovat etenkin onnenpelit ja ruletit. Verkon kasinot ilman rekisteröitymistä tarjoavat väylän nettipelien kokeilemiseen, ja helpon ajanvietteen ilman suuria sitoumuksia. Etenkin vanhemmat pelaamista harrastavat ikäryhmät ovat löytäneet tiensä juuri online-pelien äärelle. Naisten rahapelaaminen on yleistynyt viime vuosina, samalla kun asenteet pelaamista kohtaan ovat väestössä osittain koventuneet. 

Nuoremmat ikäluokat eivät suosi netin rahapelejä, ja ihmisten mielipiteet jakautuvat siinä, kuinka rahapelaamista pitäisi valvoa ja säännellä. Joka tapauksessa netin ja älylaitteiden myötä pelitarjonta on runsastunut, ja mieleisiä vaihtoehtoja löytyy yhä erilaisemmille ihmisryhmille.


Naisten pelaamat rahapelit


Naiset suosivat rahapeleissä miehiä useammin tuuripelejä, kuten rulettia tai onnenpelejä. Miehet aloittavat pelaamisen nuorempana keskittyen vedonlyönteihin ja esimerkiksi pokeriin. Pelaaminen tuottaa jännitystä ja rentouttaa vapaahetkiä tuoden arjen kiireiden keskellä hetken omaa hengähdysaikaa. Pelaaminen voi luoda myös sosiaalista yhteenkuuluvuuden tunnetta. Nämä ovatkin naisten pelaamista luonnehtivia tyypillisimpiä pelaamiseen motivoivia tekijöitä

Miehet pelaavat enemmän riskejä ottaen, ikään kuin sankaria leikkien: hurja ja riskialtis, tunteja vievä pokeriturnaus tyydyttää miehisen pelaamisen tarpeen. Naisille pelaaminen on oma yksityinen vapaa-ajan hetki, jonka ei ole tarkoituskaan kuormittaa mieltä ja tunteita vaan päin vastoin vapauttaa hetkeksi velvoitteista.

• Naisten suosikkeja ovat hauskat ja rentouttavat pelit.

• Naiset pelaavat tietokonepelejä, kännykkäpelejä sekä nettipelejä,

• Rahapelaaminen on siirtynyt yhä enemmän verkkoon ja pelit ovat monipuolistuneet.

• Pelaaminen tuo lepohetken arkeen.


Helpot pelit rentouttavat


Naisten pelaamiselle tyypillistä on helppoihin, mutta koukuttaviin peleihin keskittyminen. Tämä ei todennäköisesti tarkoita sitä, etteivätkö naiset osaisi pelata mutkikkaita pelejä halutessaan. Kyse on enemmänkin yhteiskuntamme muidenkin elämänaluiden sukupuolisesta jakautumisesta. Pelaaminen on yleistynyt kaikissa ikäluokissa, mikä tarkoittaa sitä, että myös keski-ikäiset, perheelliset naiset pelaavat. 

Lapsiperhearkea pyörittävä perheenäiti ei varmastikaan ehdi käyttää vapaa-ajastaan useita tunteja pelikonsoleiden hakkaamiseen tai käytä pelien hankkimiseen kymmeniä euroja rahaa. Sen sijaan naiset suosivat nopeita ja helppoja pelejä, joiden pariin voi kääntyä lyhyinä arjen vapaahetkinä. Peli tarjoaa tekemistä käsille, visuaalisesti viihdyttävää katseltavaa ja helpotushetken kiireiselle mielelle.

• Nykyaikaiset digitaaliset pelit ovat visuaalisesti viehättäviä.

• Koukuttava peli tuo vaihtelua vapaa-aikaan.

• Nettipelit tarjoavat elämyksiä ajasta ja paikasta riippumatta.


Nopea tempo ja palkinto koukuttavat


Koukuttavissa naisten suosimissa onnenpeleissä pelien tempo on usein nopea ja palkitseva onnistuminen, kuten voitto tai tasolla eteneminen tapahtuu yhtä nopeasti. Jo lyhytkin pelituokio voi tuoda useita palkintoja pelaamisesta. Aivoille nämä palkkiot ovat kuin herkkua: palkkio pelissä tuo aidosti hyvänolon tunteen. 

Värikkäät ja hyväntuuliset kuvat vievät pois arjen harmaudesta ja iloinen musiikki peittää avokonttorin tai työmatkabussin hälyn. Perheen äiti ehtii piipahtaa pelin parissa sen lyhyen aikaa, kun lasten huomio on kiinnittynyt muihin puuhiin. Koukuttava peli ei koskaan vaadi enempää kuin mihin pelaajalla on aikaa, ja voittaa voi jo lyhyessä ajassa.


Apua ongelmiin


Naisten rahapelaamisen yleistyminen lisää luonnollisesti myös sitä määrää pelaajista, joille pelaamisen edut kääntyvät haitoiksi ja pelaamisesta tulee ongelma . Rahapeliongelmaa voi verrata päihdeongelmaan: pelkkä tahdonvoima ei aina riitä nostamaan takaisin pintaan ja saamaan pelaamista hallintaan. 

Naisten pelaamisen lisääntyminen on onneksi tuonut huomiota myös naisten peliongelmiin, ja niiden erityispiirteisiin. Erityispiirteiden ymmärtäminen edistää juuri naisten auttamista silloin, kun pelaaminen on ongelma. Naisten pelaamiselle tyypillinen pako arjesta voi joskus johtaa ongelmapelaamisen, kun pelien pariin paetaan tosielämän ongelmia. Lopulta peleistä voi muodostua lisäongelmien tuottaja. Jos oma rahapelaaminen huolestuttaa, tukea voi hakea esimerkiksi Peluurista.


Ennakkoluuloista moninaisuuteen


Naisten pelaamisen yleistyessä ja normalisoituessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, että pelien suunnittelussa sekä yhteiskunnallisessa keskustelussa otetaan huomioon erilaiset ihmiset ja eri sosiaali- ja ikäryhmät. 

Pelaaminen ei ole vain miesten harrastus vaan se voi tarjota elämyksiä, rentoutumista ja onnistumisen tunteita myös naisille. Nykyaikana on tärkeää kerryttää ymmärrystä erilaisten ihmisryhmien tarpeista ja mieltymyksistä. 

Niin ikään sukupuolen osalta tullaan jatkossa varmasti selvittämään myös muunsukupuolisten pelaamista ja siihen motivoivia tekijöitä. Toistaiseksi tietoa on kerätty vain miehistä ja naisista eri ikäryhmissä. Ymmärryksen lisääntyminen erilaisista pelaajista vähentää ennakkoluuloja ja kehittää pelialaa.

Share.

About Author

Mikään meri ei ole liian iso seilattavaksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: