Kun rahantarve yllättää, on monesti mielessä vain se, miten apua voi saada mahdollisimman nopeasti. On kuitenkin monia keinoja, joilla lainan kuluissa pystyy säästämään merkittävästi – varsin pienellä vaivalla.

Lainabisnes kuuluu markkinoiden kovimman kilpailun aloihin. Muutoksia tapahtuukin luotoissa siksi varsin nopeasti, ja tämä vain korostuu yleisen taloustilanteen ollessa epävakaa. Lainaa ottavalle vaihtelut voivat olla eduksi tai haitaksi riippuen siitä, miten hän itse toimii.

Ajankohtaisen tiedon etsintä on usein aikaa vievää ja hankalaa myös casino pelien pelaamisen suhteen. Keräsimme siksi puolestasi yleiset ja ajankohtaisimmat vinkit edullisten lainojen metsästykseen!

Valitse viisaasti

Vaikka maksuttomia lainavertailupalveluita on Suomen markkinoilla nyt enemmän kuin koskaan, kilpailuttaa suomalaisista ani harva lainansa ennen niiden ottoa. Lainantarjoajien välillä on merkittävää vaihtelua niin koroissa kuin lisämaksuissakin, ja siksi vertailu on kannattavaa aina.

Suomenkielinen Lainat.fi-palvelu kilpailuttaa puolestasi jopa 25 pankin ja luotonantajan lainat – vieläpä täysin maksutta. Näin voit seuloa nopeasti luotettavimmat toimijat ja edullisimmat lainat, säästäen sekä rahaa että aikaa.

Suhteuta maksukykyyn

Markkinoilta löytyy lukuisia eri lainatyyppejä, joilta kultakin löytyy omat erityisominaisuutensa. Yhteistä näille kaikille on tyypillisesti se, että pidempi takaisinmaksuaika tarkoittaa korkeampia kokonaiskuluja. 

Laina kannattaakin maksaa takaisin niin pian, kuin mahdollista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kuukausieriä kannattaisi arvioida niin suuriksi, ettei niistä selviä. Moderniin elämään kuuluvat yllättävät muutokset tuloissa ja menoissa, ja siksi kuukausierät tulee arvioida mieluummin hieman alakanttiin, kuin liian suuriksi.

Ellei näin tee, syövät maksuviivästykset nopeasti lainasta saatavaa hyötyä. Maksujen viivästyminen myös lisää ikävään velkakierteeseen joutumisen todennäköisyyttä.

Lainatyypillä on väliä

Eri lainojen kulujen sekä kriteerien väliltä on aina löytynyt eroja. Tällä hetkellä oikealla valinnalla voi säästää lainan kuluissa jopa puolet, sillä heinäkuussa voimaan astui joidenkin luottotyyppien korkokattoa laskeva lakimuutos.

Sääntely alensi tiettyjen lainojen maksimikorkoa puolella, aiemmasta 20 prosentista huomattavasti alhaisempaan 10 prosenttiin. Korkokaton piiriin on määritelty kuuluvan kuluttajille myönnettävät lainat, joskin sen ulkopuolelle jäivät esimerkiksi luottokortit, autoluotot, asunto-omaisuuteen liittyvät lainat sekä monen suosimat osamaksusopimukset.

Siispä keskisuurten ostosten rahoittaminen on parempi tehdä nyt pienlainalla, kuin osamaksulla. Lainaa valittaessa huomiota kannattaa silti kiinnittää lainan lisämaksuihin sekä todelliseen vuosikorkoon, jonka laskennassa otetaan nimelliskoron lisäksi huomioon myös erinäiset maksut.

Valintaa tehdessä kannattaa myös pohtia, ottaako vakuudetonta vai vakuudellista lainaa. Vakuudellisessa lainassa lainaa ottava antaa jotain rahanarvoista omaisuuttaan pantiksi sen varalta, ettei tämä pystykään maksamaan lainaa takaisin suunnitellulla tavalla. 

Yleensä vakuudellista lainaa otetaan silloin, kun tarvittava rahamäärä liikkuu useissa tuhansissa euroissa. Koska vakuus vähentää lainanantajaan kohdistuvaa riskiä siitä, ettei asiakas kykenisikään palauttamaan lainan rahallista arvoa, koituu vakuudellinen laina yleensä ottajalle vakuudetonta edullisemmaksi.

Myös lainaa ottanut voi säästää

Uuden korkokaton ansiosta myös jo lainaa ottanut voi säästää luottonsa kuluissa merkittävästi. Uusi sääntely on voimassa joulukuun loppuun asti, ja tätä ennen edelliset lainat kannattaa yhdistää uuden, entistä halvemman luoton alle.

Lainaa jo ottaneen kannattaa kuitenkin varautua siihen, että lainakriteerit ovat nyt laajalti tiukempia, kuin ennen sääntelyä. Entiset lainat vaikeuttavat uusien lainojen saantia tavallisessakin tilanteessa, ja korkosääntelyn aikana jo vain vuokralla asuvien sekä pienituloisten on havaittu saavan myönteisiä päätöksiä aiempaa vähemmän.

Hakemalla ei silti menetä vielä mitään. Jos lainaa sattuukin saamaan, kannattaa muistaa se, että korkokaton päätyttyä rahoituslaitokset voivat taas veloittaa sopimuksessa mainittua korkoa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että moni lainanantaja tulee laskuttamaan asiakkailtaan jälleen yli 10 prosentin korkoa. Laina kannattaa siis maksaa pois niin pian, kuin suinkin mahdollista.

Share.

About Author

Mikään meri ei ole liian iso seilattavaksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: