Natiivisovelluksien nousussahan on ollut kyse pitkälti Applen luomasta ilmiöstä, jota muut käyttöjärjestelmät ovat seuranneet. Applella on myös ollut tiukka linja siinä, että verkkosivustoilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia käytössään kuin natiivisovelluksilla. Tämä on pakottanut monet yritykset toteuttamaan natiivisovelluksia, vaikka samat palvelut olisivat käytössä myös web-kanavan kautta – jopa lähes yhtä laadukkaasti kuin natiivisovelluksessa.

Tällä hetkellähän laadukkaiden web-sovelluksien toteuttamisen mahdollisuudet ovat varsin hyvät, mikä onkin iso muutos jo muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen. Kehittäjille on tarjolla laadukkaita Javascript-kirjastoja ja -frameworkkeja (esim. React, Angular ja lukuisat muut), joiden avulla saadaan selaimeen tuotua hyvin sovellusmaista käyttökokemusta.

Vielä toistaiseksi kaikki tämä vaatii paljon osaamista, ja silti riskinä voivat olla pitkät latausajat sekä suorituskykyongelmat jopa uudemmissa puhelimissa. Javascript-frameworkkien maailma myös liikkuu vielä hyvin nopeasti, ja sitä kautta sovelluksien elinikä voi jäädä lyhyeksi. Suunta on kuitenkin selvä. Mahdollisuudet tehdä huikeita web-sovelluksia selainkäyttöisinä paranevat koko ajan.

Pitkällä tähtäimellä on silti kohtuullisen helppo ennustaa, että web-sovellukset tulevat voittamaan. Milloin se tapahtuu? Miten se tapahtuu? Näihin on jo vaikeampi vastata, mutta tällä hetkellä Googlenkin panostukset web-sovelluksien suuntaan lupaavat hyvää.

Myös pohdinnat Androidin paremmasta tuesta web-sovelluksille ovat kiinnostavia. Jos web-sovellukset saisivat esimerkiksi pääsyn puhelimen notifikaatiojärjestelmään, niin esimerkiksi mediatalojen verkkosivustot hyötyisivät tästä merkittävästi. Monille mediataloillehan natiivisovellusten tekeminen on tälläkin hetkellä varsin turhaa, koska sovellukset harvoin erityisesti hyötyvät natiivimaailman eduista. Pääsy käyttäjän notifikaatioihin on kuitenkin monelle mediatalolle tärkeä syy investoida natiivisovelluksiin.

Todella monet nykyajan internet sivustoista toimivat myös “sovelluksina”, kuten monet casinot, jotka tarjoavat erilaisia etuuksia, jos käyttää web-sovelluksia. Yksi tälläinen on 5e minimitalletus.

Web-sovelluksien hyvää tulevaisuutta puoltaa mielestäni myös se, että Applen ekosysteemi sovelluksille ei ole kovin toimiva. Harva sovellus pystyy pärjäämään App Storen armottomassa kilpailussa, ja päivityksienkin ajaminen sovelluksiin on työlästä. Kaikki tämä toki Suomessakin työllistää useita firmoja, ja on sitä kautta merkittävää liiketoimintaa – silti asiakkaiden kannalta kaikki tämä tuntuu kovin arvokkaalta ja vaikealta.

Voidaankin sanoa, että sovellukset ovat jo vallanneet maailman ja tulevat valtaamaan alueita, joille ei ole vielä sovelluksia saatavilla. Ihmiset, joilla ei ole varaa ostaa uusia ja kalliita älypuhelimia voivat jatkossa myös käyttää natiiveja internet selaimilla toimivia sovelluksia. Myös niiden käyttäminen ja lataaminen on maksutonta, joka taas säästää paljon rahaa. Eikä näin välttämättä tarvittaisi kalliita älypuhelimia kaikkialle, kunhan puhelimesta löytyy internet selain ja dataa. Internet selaimella toimivat sovellukset eivät myöskään syö dataakaan läheskään yhtä paljon, kuin normaalit sovellukset ja ovat myöskin kooltaan huomattavasti pienempiä, kuin normalit sovellukset.

Mielenkiintoinen vuosi 2019 on siis tulossa natiivien ja web sovellusten keskuudessa ja innolla odotammekin mitä kaikkea vuosi tuo tullessaan.

Share.

About Author

Mikään meri ei ole liian iso seilattavaksi.

Leave A Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: