Virustorjunta mobiilissa 2017

Ensinnäkin listataan parhaimmat ilmaiset virustorjunta ohjelmistot mobiililaitteille ja sitten katsotaan ovatko ne oikeasti tarpeellisia vuonna 2017.

Älypuhelimesta on tullut yhä useammalle erottamaton osa arkea. Perinteinen kännykkä on muuttunut taskuun mahtuvaksi tietokoneeksi, jonka avulla esimerkiksi netin
käyttäminen sujuu paikasta riippumatta. Mobiililaitteiden yleistyessä myös erilaisten haittaohjelmien tekijät ovat tarttuneet uuden tekniikan tarjoamiin mahdollisuuksiin.
Älypuhelimiin ja taulutietokoneisiin suunnattujen haittaohjelmien määrä onkin moninkertaistunut lyhyessä ajassa. Uusia uhkia vastaan on onneksi tullut tarjolle valikoima tietoturvasovelluksia,
joista suosituimpiin kuuluu Avastyhtiön Mobile Security & Antivirus. Sovelluksesta on saatavilla vain Android-järjestelmälle tarkoitettu versio. Windows Phone- ja iOS-laitteiden
kohdalla tietoturvariskit ovat huomattavasti harvinaisempia. Suurimpia syitä ovat Android-järjestelmän avoimuus sekä markkinaosuuden nopea kasvu. Googlen kehittämä avoimeen
lähdekoodiin perustuva mobiilijärjestelmä on jyrännyt kilpailijansa ja hallitsee älypuhelinmarkkinoita 80 prosentin markkinaosuudellaan.

Mittava käyttäjämäärä houkuttelee puoleensa myös haittaohjelmien tekijöitä. Windows Phone- ja iOSlaitteiden sovellukset on ladattava Microsoftin ja Applen omista sovelluskaupoista, joissa sovellukset tarkastetaan ennen niiden julkaisemista. Android-laitteisiin voi sen sijaan ladata sovelluksia Googlen Play-kaupan lisäksi myös muista lähteistä, joiden luotettavuudesta
ei aina ole takeita. Olettamus siitä, että älypuhelimessa ei ole tarvetta virusturvaa on käyttäjän kannalta vaarallinen. Modernit älypuhelimet ja tabletit jaetaan kolmeen pääkategoriaan: Applen laitteet, Android-laitteet ja Windows-laitteet. Virustorjunnan tarve riippuu siitä, millaisen laitteen omistat.

Jos omistat Apple-laitteen (iPhone tai iPad), et tarvitse virustorjuntaa. Applen laitteissa sovelluksia voi asentaa laitteeseen ainoastaan Applen sovelluskaupan kautta, ja Apple seuloo kauppaan laitettavat sovellukset erittäin tarkasti. Applen älypuhelinten ja tablettien iOS-käyttöjärjestelmälle ei ole käytännössä olemassa viruksia, ellei puhelinta ole hakkeroitu avoimeksi (englanniksi termi jailbreak). Avoimeksi hakkeroitu (jailbroken) iPhone tai iPad on altis virustartunnoille.

Jos omistat Windows Phone -älypuhelimen kuten Lumian, tilanne on sama kuin Applen laitteilla: et tarvitse virusturvaa. Myöskään Windows Phone -puhelimille ei tunneta tavallista käyttäjää uhkaavia haittaohjelmia.

Jos omistat Android-laitteen, virusturva kannattaa ehdottomasti asentaa. Android on käyttöjärjestelmänä hyvin avoin, joten kuka tahansa voi kirjoittaa sille sovelluksia. Koska mikään taho ei seulo sovelluksia, osa niistä sisältää viruksia.

Vieraat Android-kaupat ovat riski, eikä niitä kannata käyttää, ellei ole aivan pakko. Cheetah Mobilen tietoturvaraportin mukaan 99,86 prosenttia Android-haittaohjelmista oli peräisin muista kuin Googlen omasta kaupasta. Internetissä pelattavissa casinoissa viruksen tarttuminen mobiililaitteeseen on, jopa mahdotonta, tästä hyvä esimerkki on Crapsgeeks.

Turvaohjelmat tarjoavat lisätoimintoja, kuten laitteen paikantamisen tai etätyhjentämisen. Näistä toiminnoista ei kannata maksaa, sillä uusissa puhelimissa samat toiminnot ovat vakiona.

Koska omat sovellukset eivät pääse lukemaan muiden sovellusten tietoliikennettä, palomuurin tapaisten turvaohjelmien asentaminen vaatisi puhelimen ohjelmistolukituksen poistamista eli roottaamista, mikä vain lisäisi kokonaisriskiä.

Kiinalainen 360 Security -tieto­turva­ohjelma mainostaa itseään väären­netyillä virus­ilmoituksilla.
Vielä yksi varoitus: varsinkin Android-puhelimet saattavat antaa hälytyksen viruksesta, vaikkei puhelimessa olisi tietoturvaohjelmaakaan. Kyse ei ole todellisesta hälytyksestä vaan röyhkeästä mainoksesta, joka yrittää pelotella käyttäjää ja saada tämän lataamaan tietoturvaohjelma tai ”tietoturvaohjelma”.

Tällaiseen halpaan ei kannata mennä. Valheellisesti markkinoitua ohjelmaa ei pidä kenenkään asentaa, ei vaikka sen saisi ilmaiseksi.