Tekniikka näkyy arjessa monella tavalla

Usein emme tule ajatelleeksi, että kuinka paljon tekniikka ja teknologia vaikuttaa päivittäiseen elämäämme. Monet asiat tuntuvat täysin itsestäänselvyyksiltä, mutta ei tarvitse mennä ajassa kovin kauas taaksepäin, jolloin tilanne oli täysin toinen.

Tässä kirjoituksessa ei pyritä listaamaan kaikkein parhaita tai vaikuttavampia edistysaskelia, koska ne ovat aina kuitenkin tulkinnanvaraisia. Sen sijaan olen tähän poiminut muutamia sellaisia pointteja, joita ei moni varmaankaan tule ajatelleeksi päivittäisessä arjessaan.

Viestintä

Vielä parikymmentä vuotta sitten harva osasi aavistaa, että kuinka sujuvaa viestintä olisi tänä päivänä. Itsekin muistan, kuinka oli tapana kirjoittaa paperille tai post-it-lapulle, että missä on, kenen kanssa ja kuinka pitkään. Vanhemmat sitten töistä tullessaan lukaisivat lapusta, että missä nuoriso menee. Nykyään ei tulisi kuuloonkaan, että lapsi menee aamulla kouluun ja mitään viestinvaihtoa ei tapahdu päivän aikana. Pelkkä ajatuskin siitä, että lapsella ei ole kännykkää mukana saa monen huolestumaan, mitä jos jotain sattuu? Onhan sitä ennenkin pärjätty, mutta toisaalta ajat muuttuvat, joten voihan sen kännykän laittaa lapselle mukaan. Skype myös mullisti kansainväliset puhelut aikoinaan. Nykyään erilaisia sovelluksia, joilla voi soitella ilmaiseksi ja myös lähettää videokuvaa on tarjolla paljon. Ei myöskään sovi unohtaa sähköpostia, jota käyttää kaikki tavallisesta tallaajasta presidenttiin.

Ostokset

Ostoskäyttäytymisessä on tapahtunut valtava muutos. Ennen oli pakko hankkia ne urheiluvarusteet siitä pitäjän ainoasta ylihintaisesta urheilukaupasta, mutta nyt tarjontaa on jokaisen lähettyvillä uskomattoman paljon. Tuotteita voi tilata mistä päin maailmaa tahansa ja usein toimitusten hinnatkin pysyvät varsin kohtuullisina. Suomalaisiakin verkkokauppoja on syntynyt todella paljon ja trendi yhä vaan kiihtyy. Myöskin harvinaisempia tuotteita löytää nykyään kotimaisistakin verkkokaupoista. Tarjontaa on todella paljon ja se jopa saattaa hämmentää kuluttajaa. Sen vuoksi onkin syntynyt erilaisia vertailusivustoja. Esimerkiksi vertaaliittymä.fi sivuston avulla voi helposti kilpailuttaa liittymänsä ja valita sen itselle parhaiten sopivan vaihtoehdon useiden palveluntarjoajien liittymien joukosta. Muiden vertailusivujen avulla voi vertailla myös hotelleja, lentoja ja paljon muuta.

Koulutus

Koulutuksessa tekniikka näkyy monella tapaa. Kaukana ovat ne ajat, kun mentiin koko luokan kera ihmettelemään, että mitä kaikkea sillä tietokoneella oikein voikaan tehdä. Myöskin diaheittimet ja piirtoheittimet ovat melko lailla siirtyneet historiaan uusien teknologioiden tieltä. Lähes joka luokassa onkin videotykki, jonka avulla voi tietokoneen näytönkin heijastaa kankaalle.

Tietokoneita myös hyödynnetään paljon enemmän opetuksessa ja nykyään jokainen koululainen osaakin sujuvasti käyttää erilaisia tekstinkäsittely- ja taulukkolaskentaohjelmia. Oppikirjat ovat myös saatavilla digitaalisessa muodossa ja moni lukeekin niitä joko tabletilla tai tietokoneella. Aikoinaan koulun kirjastossa käytiin lukemassa uusimmat lehdet, mutta nykyään lehtien tilaaminen on edullisempaa ja helpompaa, joten koulujen ja kirjastojen lehtienlukusalit ovat hiljenemässä. Esimerkiksi lehtitarjoukset.com listaa sivullansa useiden lehtien uusimmat tarjoukset ja lähes jokaisen lehden tilauksen yhteydessä saa tunnukset lehden verkkoversioon, jolloin lehteä voi lukea myös mobiililaitteilla ja tietokoneella.

Toki listaa voisi jatkaa lähes loputtomiin, mutta siinä muutama hyvä esimerkki siitä, kuinka tekniikka ja teknologia lähes huomaamattamme muokkaa päivittäistä elämäämme.