Torstaina 8. marraskuuta Jolla järjesti Helsingissä Kaapelitehtaalla Sailfish-mobiilikäyttöjärjestelmänsä 3-version julkaisutilaisuuden. Samaisella Kaapelitehtaalla tapahtui Jollan ensiesiintyminen Slush-tapahtumassa vuonna 2012

Tilaisuuden avasi luonnollisesti Jollan pääjohtaja ja yksi perustajista, Sami Pienimäki, mutta yleisön yllätyksiksi esittelyn ensimmäinen vieras oli Marc Dillon, myöskin yksi Jollan perustajista ja aiempi toimitusjohtaja.

Sami Pienimäki esitteli Jollan liiketoimintamallien muutokset. Aluksi Jollan piti valmistaa itse laitteita todistaakseen, että Sailfish-laitteiden teko on ylipäätään mahdollista. Sitten Jollalla oli talousvaikeuksia, jonka jälkeen se yritti saada lisensoitua Sailfishin maailmanlaajuisesti, mutta se ei ottanut tuulta alleen. Siitä päädyttiin nykyiseen malliin, alueellisiin kumppaneihin, joita Jollalla on tällä hetkellä Venäjällä, Latinalaisessa Amerikassa ja Kiinassa.

Alueellisista kumppaneista on hyötyä Sailfishille myös laajemmin. Kun alueelliset kumppanit ovat kehittäneet jotain, voidaan niiden kehittämät uudistukset lisätä Sailfishiin. Yksi esimerkki tälläisestä kaikkia Sailfish-käyttäjiä toivottavast hyödyttävästä kumppaneiden tekemistä parannuksista saattaa olla nettiselaimen parantaminen, jotkut kumppaneista ovat kehittäneet Chromium-pohjaista nettiselainta Sailfishille. Jollalla on muutenkin suunnitelmissa nettiselaimensa parantaminen, luultavasti juuri Chromiumin avulla. Alueellisten kumppaneiden muutoksen Sailfishiin ovat aina avointa lähdekoodia, ja tämä on ehdoton vaatimus läpinäkyvyyden varmistamiseksi.

Jolla on laajentanut tukea uusille Sonyn Open Devices Programin Xperia-malleille. Nyt Sonyn Xperia XA2 -mallisto, XA2, XA2 Plus ja XA2 Ultra tukevat Sailfishia, myös dual SIM -mallit. Näistä XA2 ja XA2 Ultra ovat saatavilla Suomessa. Salifish 3:n kokeiluversion asentaminen on näihin puhelimiin nyt ilmaista, ja myöhemmin saataville tuleva maksullinen versio sisältää ilmaisesta versiosta puuttuvat Android-ohjelmien tuen, oikolukusanaston ja Microsoft Exchange – tuen, sekä ohjelmistopäivitykset ja tuen. Jolla on muuttanut tuen keston aiemmasta Sailfish X -ohjelmasta, nyt se kestää yhden vuoden sijaan koko laitteen eliniän. Sailfishin asentaminen on edelleenkin teknistä taitoa vaativa toimenpide.

Toinen tärkeä uudistus Sailfish 3:n tulevissa versiossa olevan Android-ohjelmien tuen kanssa on sen päivitys Android-versio 4.4:stä Android 8.1:een. Tämän ansiosta moni ohjelma, joka on vaatinut uudempaa Android-versiota kuin 4.4, saattaa jälleen toimia Sailfishissa. Uuden Android-version tuki saapuu ensin Sony Xperia XA2 -mallistolle. Sony Xperia X:n Android-tukea parannetaan myöhemmin 4.4:stä uudemmaksi, muttei 8-version tasolle.

Sailfishin käyttöliittymästä vastaava Jollan Chief Designer Martin Schüle esitteli Sailfish 3:n uudistunutta käyttöliittymää. Sen suurin uudistus on yläreunan pyyhkäisy, nyt ohjelmat suljetaan pyyhkäisemällä näytön yläreunan oikeasta tai vasemmasta reunasta, ja uudistetun tapahtumanäytön saa esiin aina pyyhkäisemällä yläreunan keskiosasta. Tapahtumanäytössä voi vaihtaa myös käyttöliittymän ulkonäön ja äänet muuttavant Ambiencet, ja nyt valikoimassa on myös vaaleita Ambienceja. Useilla kielillä kirjoittavien avuksi nyt kielen voi vaihtaa myös näppäimistöä pyyhkäisemällä.

Tilaisuudessa oli lisäksi demohuone, jossa pääsi kokeilemaan Sailfish 3:a eri valmistajien laitteilla. Vaikka Jollan oman Jolla-puhelimen julkaisusta on jo viisi vuotta, ikuisuus nopeasti muuttuvilla älypuhelinmarkkinoilla, on Sailfishin uusinkin versio saatavilla Jolla-puhelimelle. Lisäksi kokeiltavissa oli Jollan huono-onninen tabletti, ja toinenkin tabletti, venäläisen Inoin Sailfish-tabletti. Inoi toimittaa Venäjän valtion virastoille kuten postilaitokselle Sailfish-laitteita, joita oli esillä myös älypuhelin Inoi R7, sekä erittäin kestävältä vaikuttava malli. Tilaisuudessa kerrottiin myös, että bolivialaisen Jala-yhtiön Sailfish-puhelin Accione P on syyskuussa tullut myyntiin Latinalaisessa Amerikassa, ja laite oli myös kokeiltavissa. Luonnollisesti kokeiltavana oli useita Sonyn Xperia -malleja, johon saa asennettua Sailfishin. Kokeiltavissa niistä oli ensimmäinen malli, Xperia X, sekä Sailfish 3:n myötä Sailfish-tuen saaneista Xperia XA2-malliston kolmesta mallista kaksi, Suomessa myynnissä olevat XA2 ja XA2 Ultra.

Mielenkiintoisin kokeiltavissa ollut puhelin oli englantilaisen Planet Computersin Gemini, jossa on kunnollinen mekaaninen näppäimistö, joka muistuttaa erittäin paljon 90-luvun Psion Series 5 -PDA:n erinomaista näppäimistöä, ja sen onkin suunnitellut sama henkilö. Planet Computers on juuri esitellyt Indiegogo-joukkorahoitussivustolla seuraava mallinsa Cosmo Communicatorin, jonka suurimmat muutokset ovat toinen näyttö, joka toimii puhelimen ollessa suljettuna, kamera sekä näppäimistön taustavalo, jotka kaikki kolme puuttuivat Gemini-mallista. Lisäksi kokeiltavana oli aiemminkin esitelty konsepti Sailfishilla varustetusta älykellosta, jota tosin Jolla ei kehitä kaupalliseksi tuotteeksi.

Artikkelin on kirjoittanut Tuomas Masalin

Share.

About Author

Mikään meri ei ole liian iso seilattavaksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: