Ota parempia kuvia älypuhelimellasi

Koska kännykkä kulkee aina mukanasi, on se useimmiten paras mahdollinen kamera – myöskin ainoa kamera mikä sinulla on mukanasi.
Kännykällä kuvatessa kannattaa pitää mielessä samat asiat kuin millä tahansa kameralla kuvatessa. Lopputulos on aina kiinni kuvan valotuksesta, asemoinnista sekä kohteesta.

Kännykkä antaa paljon enemmän mahdollisuuksia kuvaamiseen kuin mikään muu kamera. Kuvan voi esimerkiksi jakaa välittömästi kännykästä muiden nähtäville, ja älypuhelimella kuvan voi käsitellä heti kuvan ottamisen jälkeen. Kännykällä pääsee myös mielenkiintoisempiin kuvakulmiin kuin lähestulkoon aina suurempikokoisilla ”oikeilla” kameroilla.

Puhelimien salamat ovat erittäin heikkotehoisia, useimmiten salama kannattaa kytkeä kokonaan pois päältä. Erityisesti ruokakuvissa kannattaa jättää salama pois kokonaan, sillä salaman välähdys on useimmiten täysin erivärinen kuin vallitseva valo. Mikäli kuvaat puhelimella vastavaloon kannattaa mieluummin liikuttaa kameraa siten, että valo ei osu suoraan linssiin, vastavaloa voi peittää myös vaikkapa kädellä kuvan ulkopuolelle jäävältä alueelta.

Puhelimien kamerat ovat erittäin hyviä makrokuvauksessa. Kirjaimelliseen makrokuvaukseen löytyy myös edullisia puhelimeen sopivia objektiiveja mutta kännykällä saa upeita lähikuvia ilman erillistä objektiiviakin.
Puhelimen kameran lyhin tarkennusetäisyys on monesti vain muutamia senttejä. Kokeile kuvata esimerkiksi sadepisaraa lehden päällä tai vaikkapa yksityiskohtia puutarhan kasveista.

Yhtä tärkeää kuin valo on kameran tuki ja kuvaajan asento. Kännykkä on oikeaa kameraa kevyempi laite, joten käsien vapina vaikuttaa siihen enemmän.

Hae tukea jostain itseäsi vakaammasta. Koeta mahdollisuuksien mukaan tukea jokin kännykkäsi reunoista esimerkiksi seinää tai pöytää vasten. Mitä vähemmän kännykkäsi tärisee ja heiluu, sitä terävämpiä kuvia saat. Tämä on tärkeää etenkin heikossa valossa.

Jos et voi tukea kännykkääsi mitään vasten, myös kuvausasennolla pystyt vaikuttamaan kuvien tarkkuuteen.

Älä tyydy kännykkäsi mukana tulevaan kamera-applikaatioon, sillä huomattavasti parempiakin on tarjolla.

Kaikki iPhonelle ja Androidille tarjolla olevat kamerasovellukset eivät suinkaan perustu hassuihin efekteihin ja vintage-filttereihin. Jos tahdot saada kännykälläsi ennen kaikkea teknisesti parempia kuvia, tutustu esimerkiksi näihin:

Camera+ (0,79 e) sisältää huomattavasti suuremman määrän toimintoja kuin iPhonen oma kamera-applikaatio. Siitä löytyy toimivampi tarkennus, zoomi, itselaukaisija sekä kuvanvakaaja. Ohjelma tarjoaa lisäksi hyvät työkalut kuvien muokkaamiseen sekä jakamiseen.

Camera ZOOM FX (1,99 e) tarjoaa lähes samat ominaisuudet Android-käyttäjille.

ClearCam (1,59 e, iPhonelle) ei sisällä kuvanmuokkaustyökaluja tai muita hienoja kommervenkkejä, mutta on oiva apu lennossa kuvaamiseen. Ohjelma ottaa peräkkäin neljä kuvaa ja tallentaa niistä tarkimman iPhonen kameran rullaan MWS on erittäin hyvä esimerkki tästä.

Kuvien valotusta voi säätää jälkikäteen joko Instagramissa tai kameroiden muokkaustyökaluilla. Usein jälkisäädöt kuitenkin heikentävät kuvanlaatua. Välttääksesi laadun heikkenemmisen, voit ylivalottaa tai alivalottaa kuvan jo kamerassa halutun vaikutuksen aikaansaamiseksi. IPhonessa tämä tapahtuu napauttamalla sopivaa kohtaa kuva-alasta, ja pyyhkäisemällä sormella ylös- tai alaspäin.

Käytät sitten ulkopuolisia sovelluksia tai ainoastaan Instagramia, keskity kuvan muokkaamisessa erityisesti valon ja kontrastin säätämiseen. Mielipiteitä on tietysti monenlaisia, mutta itse pidän Instagramissa ylivaloittuneista kuvista ja säädänkin valotuksen usein äärimmilleen. Tähän Instagramin omat säädöt ovat mielestäni riittävät. Terävyyttä kaivatessa käytän myös Instagramin omaa säätöä, sillä se toimii mielestäni paremmin kuin VSCO:n terävyyssäätö!

Vähemmän on edelleen enemmän. Instagramia ihastellaan usein puhelimella ja puhelimen ruutu on pieni. Unohda siis neljän kuvan änkeminen väkisin pieneen neliöön, ja tarjoa seuraajalle tarina kuva kerrallaan. Kollaaseille on omat paikkansa maailmassa. Kollaaseista aasinsiltana voidaan siirtyä kehyksiin. Maailmaan toki mahtuu niitäkin, jotka käyttävät valkoisia kehyksiä tyylikkäästi Instagrameissaan, mutta perussääntönä jättäisin moiset pois, etenkin ne mustat ankeat ja satunnaiset sellaiset.