Mistä mobiilialalla kohistaan vuonna 2018

Vuosi 2017 oli vilkas vuosi mobiilialalle monessakin mielessä. Vuosi tarjosi uusia innovaatioita monellakin saralla ja yksi suurimmista kohinan aiheuttajista oli “notch”. Moni varmaan miettiikin, että mikä ihmeen notch? Noh, kyseessä on mobiililaitteen ylälaidassa (tai alalaidassa) oleva musta laatikko, johon on piilotettu erilaisia sensoreita. Myös etukamera ja liikkeentunnistin sijaitsevat tässä ns. notchissa. Moni mieltää, että Apple oli ensimmäinen yhtiö, joka laittoi puhelimeensa notchin, mutta alaa seuraavat muistavat Essential-puhelimen, missä on notch. Essential-puhelimen notch on todella pieni ja se sisältää vaan etukameran, kun taas Apple notch on melkein koko näytön levyinen.

Notch on saanut paljon arvostelua monilta alan ihmisiltä eikä ihme sillä eihän se ole kauhean hienovarainen ratkaisu piilottaa sensorit ja etukamera. Myös se on huomattavaa, että kun Apple laittoi iPhone X-puhelimeen notchin niin todella monet, ellei melkein kaikki Android-puhelinten valmistajat seuranneet yhtiötä. Vuonna 2018 on odotettavissa, että yhä useammat ja useammat valmistajat tulevat julkaisemaan puhelimen, joka sisältää notchin. Myös Applen on huhuiltu julkaisevansa 3 uutta iPhonea, joissa kaikissa on notch. Viime vuonna julkaistuissa iPhoneissa vain yhdessä oli notch.

Keskihintaluokassa tullaan myös näkemään enemmän vaihtoehtoja, kuin viime vuonna. Tästä kertoo jo sekin, että HMD Global (Entinen Nokia) on julkaissut todella tyylikkään Nokia 7 Plus. Hintaa tällä uudella Nokia 7+ on vain 399€, joten se sijoittuu juuri keskihintaluokkaan. Se mikä tästä puhelimesta tekee erikoisen on se, että se on tehty todella laadukkaista materiaaleista ja omaa hyvän kameran. Myös se tullaan näkemään, että todelliset huippupuhelimet tulevat maksamaan enemmän kuin koskaan. Uusimman iPhonen on huhuiltu maksavan n. 1500€, mikä on melkein 400€ enemmän kuin vuonna 2017. Apple luottaa, että kyseisellä mallilla on paljon kysyntää, koska se tulee olemaan yhtiön paras tähän mennessä oleva puhelin. Itse kuitenkin uskon, että keskihintaluokka on se mihin valmistajien kannattaisi keskittää voimavaransa, sillä niitä puhelimia ihmiset ostavat.

Keskihintaluokkaiset puhelimet ovat normikäyttäjille tarpeeksi voimakkaita ja niillä pystyy helposti ottamaan hyvin kuvia, ne toimivat ripeästi, niissä on hyvä käyttöjärjestelmä ja niillä pystyy pelaamaan myös paljon erilaisia pelejä: mainittakoon esimerkiksi mobiilipelit, nettipelit ja jopa nettikasinon pelit. Nokian Windows Phone malleista tuttua uusissa Nokia malleissa on myös Kamera-sovellus, joka tarjoaa käyttäjille Pro-kuvauksesta tutut valikot.

18:9 Näytöt parempia ilman notchia

Vuonna 2018 tullaan myös näkemään enemmän matkapuhelin valmistajilta18:9 aspectin näyttöjä, jotka tulevat peittämään melkein koko puhelimen etuosan. Tästä mainiona esimerkkinä on Samsung Galaxy S9 ja S9+. Samsung onkin ainoa yhtiö, joka ei ole vielä tuonut puhelimiinsa notch-ratkaisua ja se on saanut käyttäjiltä kiitokset. Kiitoksista huolimatta on huhuiltu, että Samsung toisi notch-ominaisuuden seuraavaan Galaxy Note malliin. Tämä on nostattanut hienoisen vastustuksen Android käyttäjien keskuudessa. Android käyttäjät eivät halua ns. Apple kopiota vaan, että Samsung pysyisi valitsemallaan polulla, jossa notch ominaisuutta ei ole.

Myös yksi suosituimmista matkapuhelinvalmistajista OnePlus on ollut tunnettu konstailemattomasta Applen kopioimisesta. Yhtiön edellisissä puhelimissa ei ole ollut notch-ominaisuutta, mutta yllätys yllätys OnePlus 6:ssa sellainen todennäköisesti tulee olemaan. Edellisissä OnePlus-puhelimissa on ollut 18:9 aspektin näyttö, joka on saanut paljon kiitosta, mutta ilmeisesti yhtiö on nyt päättänyt seurata Applen esimerkkiä jälleen ja lisätä notchin seuraavaan puhelimeen.

Entäs sitten tabletit?

Pakko sanoa heti alkuun, että kunnollisia tabletin valmistajia löytyy vaan yksi, Apple. Android-tablettien valmistajat ryömivät nimittäin niin syvällä suossa, että Windows tabletit ovat ohittaneet ne ja lähestyvät Applen iPadien suosiota. Android tablettien innovaatiot ovat jääneet todella kauas iOS -ja Windows tableteista. Uusia Android tabletteja tullaan varmaan näkemään muutamia vuonna 2018, mutta niiden suosio tulee olemaan todella vähäistä.

Applen iPad tulee saamaan todella suuren uudistuksen vuonna 2018, kun se saa koko etuosan näytön, eli samanlaisen, kuin nykyisessä iPhone X:ssä on. Siinä tulee olemaan notch ja samalla myös Amoled-näyttö. Amoled-näytöt ovat tunnetusti todella hyviä ja myös tämän takia uudesta iPadistä tulee kalliimpi, kuin edellisestä. Valitettavasti on tiedossa, että tämä uusi muutos tulee vain iPad Pro -malleihin, jotka ovat jo nyt tablettien parhaimmisto ja myös kalleimpia.

Vuosi 2018 tulee olemaan todella kiinnostava, jos on kiinnostunut mobiilialasta ja uusista laitteista. Uudet puhelimet ja tabletit tulevat kehittymään todella paljon tänä vuonna, ja niistä tulee entistäkin voimakkaampia ja joissain tapauksissa kalliita.