Mikä on VPN?

VPN (Virtual Private Network) tarkoittaa virtuaalista erillisverkkoa. VPN:än avulla internetin käyttäjä voi parantaa yksityisyyttään huomattavasti, sillä se salaa internet-yhteydessä olevan laitteen, esimerkiksi tietokoneen verkkoyhteyden. Salaus mahdollistaa yksityisen surffailun verkossa ja estää samalla esimerkiksi urkinnan ja hakkerien hyökkäykset.

Kiteytettynä: VPN on kuin kassakaappi, sillä se suojaa sinulle tärkeitä asioita pitäen kaiken muun ulkopuolella.

VPN-yhteyden hyödyt

VPN mahdollistaa laitteiden yhdistämisen internetiin VPN-palveluntarjoajan ylläpitämän serverin kautta.

Kaikki data, joka liikkuu esimerkiksi käyttäjän tietokoneen, kännykän tai tabletin ja tämän kyseisen serverin kautta, on turvallisesti salattu. Näin ollen VPN:

  • Parantaa yksityisyyttä piilottamalla internetin käytön internet-palveluntarjoajalta (ISP) sekä
  • virkavallalta.
  • Mahdollistaa esimerkiksi koulun, työpaikan, ISP:n tai hallituksen sensuurin torjumisen.
  • Antaa käyttäjälle mahdollisuuden “huijata” oma sijaintinsa mahdollistaen pääsyn maantieteellisesti rajoitettuihin, normaalisti ulottumattomissa oleviin palveluihin. Tämä ominaisuus on kätevä myös lomaillessa.
  • Suojaa hakkereilta julkisia WiFi-yhteyksiä käytettäessä.
  • Mahdollistaa turvallisen lataamisen vertaisverkosta (P2P).
  • VPN:än käyttö ei ole mahdollista ilman sopimuksen solmimista jonkin VPN:än tarjoajan kanssa. Palvelun hinta on tyypillisesti 5-10€ kuukaudessa. Pidempiin, kuten 6 kuukauden tai yhden vuoden mittaisiin sopimuksiin on normaalisti saatavissa alennuksia.

Kaupallinen vs. suljettu VPN

VPN-teknologia luotiin alun perin mahdollistamaan etätyöntekijöiden turvallinen pääsy työpaikkojensa verkkoihin esimerkiksi kotoa käsin. Vaikka VPN:ää käytetään edelleen myös tässä tarkoituksessa, tarkoitetaan termillä VPN nykyään pääosin kaupallisia VPN-palveluja, joiden serverien kautta asiakkaat voivat yhdistää laitteensa internetiin yksityisesti.

Näillä sivuilla käsitellään pääasiallisesti kaupallisia VPN-palveluja. VPN-termiä tule sekoittaa yksityisiin yritysverkkoihin, vaikka niissä onkin tiettyjä yhtäläisyyksiä

Kuinka VPN toimii?

Normaalisti yhdistettäessä esimerkiksi tietokonetta internetiin, yhdistyy se ensin internet-palveluntarjoajaan (ISP), joka yhdistää laitteen käyttäjän haluamille verkkosivuille. Kaikki verkkoliikenne kulkee ISP:n kautta, mikä antaa ISP:lle mahdollisuuden tarkkailla verkkokäyttäytymistä.

Tilanne on toinen käytettäessä VPN:ää. Kun laite yhdistetään internetiin, yhdistyy se VPN-palveluntarjoajan serveriin salatun yhteyden kautta (VPN-tunneli). Näin kaikki laitteen ja serverin välillä kulkeva data on salattua ja piilossa kolmansilta osapuolilta.

Onko VPN:än käyttö laillista?

Vastaus on kyllä. Useimmissa valtioissa kansalaisilla on oikeus yksityisyyteen. Käsittääksemme VPN:ien käyttö ei ole laitonta käytännössä missään.

On tietenkin valtioita, kuten Kiina ja Iran, jotka eivät ymmärrettävästi hyväksy VPN:än mahdollistamaa täysin rajoittamatonta pääsyä internetiin. Nämä maat ovat kieltäneet VPN-palveluntarjoajien toimimisen rajojensa sisällä, minkä lisäksi ne yrittävät rajoittaa kansalaistensa pääsyä ulkomaisiin VPN-servereihin.

Kuitenkin jopa Kiina, jolla on käytössään kaikkein kehittyneimmät internetin sensuurimenetelmät, onnistuu rajoituksissaan ainoastaan osittain. Monet Suomaliset esimerkiksi pelaavat Galaksino VPN-yhteyksien avulla, jotka ovat muuten blokattuja. Emme ole myöskään kuulleet kenenkään joutuneen ongelmiin VPN:än käytön johdosta.

Euroopassa monet hallitukset ovat terrorismin uhan varjolla asettaneet useita laaja-alaisia kansalaisten yksityisyyttä rajoittavia lakeja. On maita, kuten Ranska ja Iso-Britannia, joissa VPN-palveluntarjoajien täytyy ylläpitää rekisteriä käyttäjistään ja heidän toimistaan. Yksityisyyttä haluavien VPN:n käyttäjien tuleekin välttää tämänkaltaisia maita ja tähdätä sen sijaan maihin, joissa käyttäjistä ei tarvitse pitää rekisteriä.

Share.

About Author

Mikään meri ei ole liian iso seilattavaksi.

Leave A Reply

%d bloggaajaa tykkää tästä: