Matkapuhelin. Kännykkä. Luuri. Nykyään niin arkipäiväiselle yhteydenpitovälineellemme on monta nimeä. Kuitenkin matka yksinkertaisesta ideasta matkapuhelimien yleistymiseen vaati paljon innovaatioita ja vei monta vuosikymmentä.

Esittelyssä 7 oman aikansa ihmekännykkää. Oletko sinä omistanut jonkun näistä?

Langatonta historiaa

Patentti langattomaan puhelimeen haettiin jo vuonna 1908 Yhdysvalloissa. Sen ajan teknologia ei kuitenkaan mahdollistanut idean toteutumista vielä pitkään aikaan. 1940-luvulla kehitettiin puhelimet, joita pidettiin matkapuhelimina, mutta ne olivat oikeastaan vain kaksisuuntaisia radiolähettimiä.

1950-luvulla Ruotsissa kehiteltiin autopuhelin. Tämä langaton puhelin painoi 40 kg ja maksoi pienen omaisuuden. Autopuhelin saavutti kuitenkin sen verran suosiota, että se asennettiin yli 120 autoon.

1. Motorola DynaTAC 8000X, markkinoiden ensimmäinen matkapuhelin

Ensimmäisen massavalmistetun matkapuhelimen toi markkinoille Motorola vuonna 1973. Sitä voidaan pitää ansaitusti ensimmäisenä suuren yleisön saatavissa olevana matkapuhelimena. 

Puhelimeen mahtui 30 yhteystietoa ja sillä pystyi puhumaan jopa puoli tuntia, ennen kuin akku loppui.

Ihan pienestä matkapuhelimesta ei ollut vielä kyse, sillä tämä myös tiiliskivenä toimiva puhelin painoi 1,1 kilogrammaa. Verrattuna nykyisiin älypuhelimiin se on paljon. Tämän päivän älypuhelimet painavat alle 200 grammaa, pienin mikropuhelin vain 13 grammaa. 

Ensimmäinen tekstiviesti toivotti hyvää joulua

Vuonna 1992 lähetettiin ensimmäinen tekstiviesti. Insinööri Neil Papworth toivottii viestissä hyvää joulua ja muutti samalla ihmisten välisen kommunikaation historiaa.

2. Motorola StarTAC, kätevä simpukkapuhelin

Tämän simpukkapuhelimen moni muistaa! Vuonna 1996 uusi StarTac malli oli jokaisen muotitietoisen kännykkävalinta.

Ilmestyessään StarTAC oli  markkinoiden pienin puhelin ja se saavutti suuren suosion siroutensa ansiosta. Uudessa simpukkapuhelimessa oli myös uusi ja jännittävä ominaisuus, värinähälytys.

3. Nokia 8110, tuttu elokuvista

Tämän klassikkopuhelin saapui myös markkinoille 1996. Sen teki erityisen tunnetuksi kulttielokuva Matrix. Kaikki halusivat samanlaisen puhelimen kuin nahkatakkisella Keanu Reevesin roolittamalla Neolla. 

Kännykässä oli uusi keksintö, liukukansi. Tämä mahdollisti kannen avaamisen vain peukaloa apua käyttäen. Liukukansi toi myös mikrofonin myös lähemmän suuta, jolloin äänenlaatu parani.

4.  BlackBerry 850 yhdisti tietokoneen näppäimistön ja matkapuhelimen 

Juuri ennen vuosituhannen vaihtumista vuonna 1999 Japanissa kehitettiin emojit ja ensimmäinen Blackberry valtasi markkinat. Nyt sähköpostien lukemisesta vapaa-aikana tuli arkipäivää. Tämä hämärsi työn ja vapaa-ajan rajaa.

Blacberry menestyi pitkään ja saavutti suurimman suosionsa vuonna 2013, jolloin sitä käytti noin 83 miljoonaa ihmistä. Sen jälkeen Android ja iOS ovat kirineet kauas ohi.

5. Yksinkertaisuudessaan täydellinen Nokia 3310

Tämä vuonna 2000 markkinoille tullut Nokian malli oli kuuluisa kestävyydestään. Jos jollain on tämä vielä pöytälaatikossa, se saattaa hyvinkin yhä toimia. 

Luottomalli 3310 tarjosi myös matopelin seuraavan version nimeltä Snake II. Klassikkomalli oli niin suosittu, että siitä lanseeratiin uusi nykyaikaan päivitetty versio vuonna 2017.

6. Iphone tuli jäädäkseen

Ensimmäinen omena ei esittelyjä kaipaa. iPhone saapui markkinoille 2007. Steve Jobsin ylpeyden aihe oli kilpailijoitaan roimasti kalliimpi, 499 $. Muun muassa hinnan takia sitä ei pidetty aluksi oikeana kilpailijana markkinoita hallitsevalle Nokialle.

7. Android ja T-Mobile G1

Tämä oli ensimmäinen Android -käyttöjärjestelmän matkapuhelin. T-Mobile G1 lanseerattiin vuonna 2008. Näppäimistöineen se muistutti kuitenkin enemmän pientä tietokonetta kuin nykyajan älypuhelimia. 

Ennen kaikki oli paremmin?

Tuskinpa. Vaikka vanhoja klassikoita on mukava muistella, on rauhoittavaa että taskussa matkaa nykyaikaan sopiva älypuhelin. Enää ei tarvitse näppäillä SMS-viestejä tai kuunnella huonojen puhelinlinjojen rätinää. Muutamalla napin painalluksella voit tilata ruokaa kotiovellesi tai käydä veikkaamassa seuraavan MM-finaalin voittajaa Unibet vedonlyönnissä. Se on todellista nykyaikaa.

Share.

About Author

Mikään meri ei ole liian iso seilattavaksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: