Olemme päässeet jo viimeistä edelliseen haastatteluun. Tänään haastattelussamme on Jollan Chief Engineer Harri Hakulinen. Harri on kolmen lapsen isä Prkkalasta ja hän harrastaa autojen rakentelua. Lue Harrin haastattelu kokonaisuudessaan seuraavalta sivulta.

JollaSuomi: Kuka olet ja kertoisitko hieman historiaasi.

Harri: Olen Harri Hakulinen, 44 vuotias 3 lapsen isä Pirkkalasta. Toimin Jollalla kansimiehenä, joskus myöskin tähystäjänä. Työn tekemisen lisäksi tykkään harrastaa kaikkea mahdollista lasten kanssa. Viime aikoina olemme pelanneet jalkapalloa ja pyöräilleet, vanhin tyttömme on jo mielellään isän mukana myös Yyterissä purjelautailemassa.

Ennen Jollaa työskentelin lähes 17 vuotta Nokialla. Aluksi työskentelin n. 4 vuotta tutkimus ja standardointihannkeissa. Vuodesta 1999 alkaen olin mukana määrittelemässä ja toteuttamassa Nokian ensimmäistä Linux-pohjaista kuluttajalaittetta, Nokia Media Terminaalia. Laite ehti jopa kauppoihin asti Ruotsissa, ennenkuin Nokia päätti irtautua kotilaitemarkkinasta..

Vuodesta 2008 alkaen olin mukana ohjelmistovastaavana Nokian ja Intelin kehityshankeessa, jonka lopputulos oli Intelin Atom/Medfield mobiiliprosessori. Tuon työ pohjalta aloitettiin Meego yhteistyö vuonna 2010, ja aloin vetämään projektia jossa rakennettin avointa Meego ARM toteutusta N900 laitteelle. Oleellisesti tuon työn pohjalta on myöhemmin kehittynyt Mer/Nemo ja Sailfish.

JollaSuomi:

Harri: Pääsimme Meego yhteisön kanssa niin hyvään alkuun, että tilaisuutta ei oikein voinut jättää käyttämättä.

JollaSuomi: Kuinka iso Jollasta voi tulla ja mikä tekee Jollasta seuraavan ison jutun mobiili genressä?

Harri: Jollasta voi tulla aivan niin iso kuin me ja asiakkaamme haluavat. Toisaalta tarkoituksenamme on toimia verkottuneesti ja järkevästi kumppaniemme kanssa, jolloin koko ei sinänsä ole itseisarvo. Se että olemme pystyneet rakentamaan puhelimen ja tuoreen käyttökokemuksen alle 100 hengen porukalla on selvä osoitus mallin toimivuudesta.

Jollasta tekee ison jutun yhteisö, joka on ollut tukenamme alusta asti. Yhteisöllä tarkoitan laajasti kaikkia jotka ovat uskoneet Jollaan, auttaneet meitä muovaamaan toimintaamme ja vaikkapa ennakkotilanneet Jollan. Yhteisön lisäksi meillä on muutamia mielenkiintoisia valttikortteja, kuten ohjelmiston pääasiassa avoin kehitysmalli, uusi käyttöliittymä ja käyttökokemus sekä toinen puolisko.

Varsinkin toinen puolisko on lähellä omaa sydäntäni, koska se mahdollistaa Jollan laajentamisen myös kumppaneiden ja yhteisön toimesta. Tulemme kertomaan tästä lisää lähiaikoina.

JollaSuomi: Mikä on parasta työskennellä Jollalla?

Harri: Tekemisen meininki. Sen lisäksi meillä ei ainakaan vielä ole johtoporrasta, joka ei ymmärrä toimialaa..

JollaSuomi: Mikä on mielestäsi kaikkien aikojen paras puhelin?(pois lukien
Jolla) 😉

Harri: N9. Itse asiassa sen seuraaja olisi ollut vielä paljon parempi ..

JollaSuomi: Mikä on lempi sanasi?

Harri: Kiitos.

JollaSuomi: Mistä sanasta et tykkää yhtään?

Harri: Ekosysteemi.

JollaSuomi: Jos et työskentelisi Jollalle, niin millä alalla työskentelisit mieluiten?

Harri: Olen harrastanut autojen rakentelua ja korjaan edelleen mielelläni nykyisiä autojamme niin paljon kuin mahdollista.

JollaSuomi: Mikä on paras asia mobiilialalla?

Harri: Mobiilit laitteet ovat hyvin henkilökohtaisia, jolloin niiden hankintaan ja käyttöön liittyy monia tunnepohjaisia asioita. On erittäin haastavaa ja toisaalta palkitsevaa saada ihmiset yllättymään positiivisesti ja sitoutumaan samoihin asioihin joita itse kokee tärkeäksi.

JollaSuomi: Mikä on sinun mielestä tärkeintä, että mobiili genre pysyy yhtä vahvana Suomessa myös tulevaisuudessa kuin se on nyt?

Harri: Nyt pitäisi hyödyntää kaikki mahdollinen tietotaito, jota Nokian aikana ehdittiin hankkia. Sovellusten, palveluiden ja lisälaitteiden markkinat ovat vieläkin oikeastaan lastenkengissään, vaikka pitkään alalla olleista saattaa muulta vaikuttaa. Pelit ja viihdekäyttö ovat tietenkin jo kaikkien kartalla, mutta paljon muitakin alueita on olemassa.

Kiitoksia paljon Harrille haastattelusta. Muistakaa myös seurata Harria Twitterissä: @HarriHakulinen

Share.

About Author

Mikään meri ei ole liian iso seilattavaksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: