Miten me olemme päätyneet tähän tilanteeseen? Miksi me jäimme jälkeen, kun maailma ympärillämme kehittyi?

– Stephen Elop

Nokian toimitusjohtaja, Stephen Elop, ei tuona helmikuun 9. päivänä vuonna 2011 huomannut, kuinka paljon potentiaalia MeeGo piti sisällään. Eräät henkilöt sen huomasivat ja ylläpitävät edelleen MeeGon perintöä täysin uudistetulla käyttöliittymällä. Vuosien tutkimukset ja panostus ei ollut turhaa.

Virallisesti vuonna 2010 Nokia päätyi Microsoftin kanssa sopimukseen, jossa solmittiin Nokian älypuhelimien ja Windows Phone -käyttöliittymän liitto. Tämä tiesi loppua kaksi vuotta kestäneelle, Intelin kanssa yhteistyön voimin toteutetulle, tutkimustyölle ja kehitykselle MeeGon parissa. Se avasi kuitenkin ovensa uudelle mahdollisuudelle – Jollalle.

Jollan työntekijöillä oli tietoa ja taitoa kehittää tätä hylättyä ja aliarvostettua käyttöjärjestelmää ja viimeistellä se sellaiseksi, kuin he siitä aikoinaan unelmoivat. Tiedossa oli kovaa työtä, ahkeruutta ja vastoinkäymisiä. Tänä vuonna saamme ihastella lopullista tuotetta, joka tästä on kehittynyt.

7.7.2012, uusi yhtiö, Jolla, virallisti itsensä medialle. Tuolloin maailma kuuli ensimmäistä kertaa tästä uudesta, MeeGon tarinaa jatkavasta yhtiöstä. Ja heillä oli päämäärä; luoda täysin uusi käyttäjäkokemus. Siitä hetkestä lähtien osa meistä on odotellut kärsivällisesti uuden tuotteen tuloa markkinoille. Jussi Hurmola toimi tuolloin Jollan toimitusjohtajana, joka loi mielenkiintoisen mielikuvan uudesta käyttöliittymästä.

Käyttöjärjestelmä ja SDK

Take the plunge! We did.

Johtoportaan puheista tulevasta käyttöjärjestelmästä väänneltiin monenlaisia spekulaatioita. Kaksi suurinta näistä ominaisuuksista – ja loppu peleissä täysin paikkaansa pitäviä – olivat itse käyttöliittymä, johon liittyi fyysisten näppäinten poissaolo sekä todellinen moniajo, ja Androidᵀᴹ -sovellusten yhteensopivuus. Näistä jälkimmäinen tuotti luonnollisesti enemmän puheenaihetta, mutta siihen palaamme myöhemmin.

Marraskuussa 2012 Jolla julkisti vihdoin ja viimein odotetun käyttöliittymänsä ja siihen liittyvän sivustonsa. Sailfish tuotiin pimennosta ihmisten ilmoille.

Kyseessä ei ollut ainoastaan itse käyttöjärjestelmän nimen julkistus, vaan samalla paljastettiin myös UI sekä SDK. Kaikki tämä tapahtui Helsingissä järjestetyssä Slush -tapahtumassa. He itse kuvailivat käyttöjärjestelmänsä ulkoasua moderniksi ja sen nopeutta hämmästyttäväksi. Kuitenkin todellisuudessa vaikuttaisi siltä, että käyttöjärjestelmä ei miellytä jokaisen katsojan silmää – mikä on täysin ymmärrettävää. Kyseessä on kuitenkin täysin uudenlainen lähestymistapa, sillä varsinaisia fyysisiä näppäimiä ei Jollan puhelimissa nähdä. Ainoastaan äänenvoimakkuuden säätimet sekä lukitusnäppäin ovat ainoat. Käyttöjärjestelmän nopeudesta taas ei voida olla eri mieltä. Se näkyy videoista, joissa sitä esitellään vuonna 2008 julkistetussa Nokia N900 -mallilla. Vanhoilla komponenteilla.

Mielenkiintoisimmat ominaisuudet löytyvätkin seuraavista toiminnoista …

 • Valikosta – ”Pulley menu; fast and effortless interaction.”
 • Ilmapiirin mukautuneisuudesta – ”Ambiance; personalization of the device to match the user’s style and mood.”
 • ’Kurkistus’ -ominaisuudesta – ”At-a-glance peeks at status information.”
 • Kansilehden toiminnallisuus – ”Users are able to interact with the running applications directly on the home view.”

Puhelimen julkistaminen

”I am the Other half”

Toukokuun alussa, vuonna 2013, Jolla julkisti YouTube -sivustollaan liudan teaser –videoita, joilla kiinnitettiin ihmisten ja median huomio ”I am the Other half” -sloganilla. Samalla Jolla jakoi kutsuja #JollaLoveDay -tilaisuuteen Helsinkiin, jolla oli tarkoitus julkistaa kauan odotettu, Jollan ensimmäinen puhelin varustettuna Sailfish käyttöjärjestelmällä.

The Other half -salaisuus selveni vihdoin. Kyseessä oli edistyksellinen takakuori, jonka avulla pystyy luomaan uuden ilmeen käyttöjärjestelmälle, aiemmin mainittua ambiance -ominaisuutta hyödyntäen. Jollalta myös paljastettiin, että sen avulla olisi mahdollista julkistaa esimerkiksi fyysinen QWERTY -näppäimistö. Toisia ideoita on myös heitelty ilmoille; parempaa salamavaloa valokuvauksen avuksi, laadukkaampaa äänentoistoa tarjoava stereokaiutin sekä lisävirtaa antava akku.

Puhelimen muitakin ominaisuuksia paljastettiin myös. Jolla tarjoaa 4,5″ ns. Estrade -näytön, kaksiytimisen prosessorin, 4G -tuen – tuetut maat julkaistaan myöhemmin, 16Gb sisäisen muistin – joka on laajennettavissa microSD -kortin avulla, kahdeksan megapikselin auto focus -kameran sekä vaihdettavissa oleva akun. Puhelimen kerrotaan olevan myös saatavilla vuoden 2013 loppuun mennessä.

Samana päivänä Jolla aukaisi myös ennakkotilauskampanjansa. Tarjolle tulivat aluksi 100€, 40€ sekä 0€ vaihtoehdot.

Maksamalla 100€ ennakkoon, varmisti puhelimen saannin ensimmäisten joukossa. Samalla puhelimen lopullisesta hinnasta, joka ilmoitettiin olevan 399€ verojen jälkeen, sai saman verran alennusta. Eksklusiivinen Toinen puolikas liitettiin myös 100€ ennakkotilaukseen, jolla pystyisi erottumaan joukosta toden teolla. Persoonallisuuteen liittyen kyseisen summan maksaneille lähetettiin myös ”I am the first one” -t-paidat – jotka pitäisi olla jo perillä tähän mennessä.

40€ vaihtoehto ei säilynyt kovinkaan kauan, sillä sen maksamalla ei saanut alennusta lopullisesta hinnasta eikä eksklusiivista Toista puolikasta. Tämä poistettiin käytöstä sen aiheuttaman negatiivisen palautteen vuoksi.

Viimeisenä oli jäljellä pelkkä ennakkovaraus, jolla pystyi varmistamaan itselle tuon uuden tuotteen heti julkaisupäiväksi.

Yhteistyökumppanit

”We consider it important to support this new Finnish success story, in which we see enormous potential.”

Jolla ja DNA vahvistivat yhteistyönsä kesäkuun puolen välin tietämillä. Joidenkin harmiksi muita suomalaisia – tai eurooppalaisia – operaattoreita ei olla vieläkään vahvistettu. Uutisia tältä saralta odotellaan edelleen ja heidän toivotaan saavan mahdollisimman monia tukijoita jakelupuolelta.

Aasiasta Jolla sai heinäkuussa taustatuekseen Kiinalaisen  D.Phone -yhtiön. Kyseessä on maan suurin älypuhelinten vähittäismyyjä. Tämä oli merkityksellinen edistysaskel, sillä Jollan on kerrottu alusta alkaen panostavan myös Aasian markkinoille.

Jolla on myös suunnitellut lisensoivansa käyttöjärjestelmäänsä muillekin laitevalmistajille. Tästä ei vielä toistaiseksi ole sen tarkempia tietoja. Kuitenkin Hongkongiin perustetussa allianssiyrityksessä on mainittu olevan mukana ST-Ericsson, DNA, Digia ja D.Phone. Kiinalainen laitevalmistaja Zopo Mobile on kertonut kehittävänsä uutta älypuhelinta, jossa käytettäisiin Sailfish -alustaa.

Marraskuussa 2012 ST-Ericsson ilmoitti NovaThor -alustansa tukevan Sailfish -käyttöjärjestelmää. Tästäkään ei ole sen tarkemmin tietoja vuotanut julkisuuteen sen koommin.

Ensimmäinen valmistuserä

”For those, who missed the first opportunity, we are now doing our best to offer a second chance, a new batch of Jolla smartphones later in the autumn.”

Syksyllä Jolla ilmoitti saaneensa ensimmäisen valmistuseränsä myytyä loppuun – ennakkotilauskampanja alkoi 20. päivä toukokuuta ja kesti heinäkuun 11. päivään asti. Varauksia ilmoitettiin tulevan 136 eri maasta, mikä oletettavasti sisältää kaikki ennakkotilaukset – varaukset ja myynnit. Virallista vahvistusta ennakkotilausten määrästä ei ole saatu, mutta sen on spekuloitu olevan 50,000 kappaleen tietämillä. Siitäkään ei ole varmuutta, onko koko erä varsinaisesti myyty, vai lasketaanko mukaan myös ennakkovaraukset, jotka eivät sido kuluttajia laitteen ostoon.

Kyseessä ei ole prosentuaalisesti merkittävä osuus älypuhelinten vuosittaisesta myyntimäärästä, mutta se riittää Jollalle erinomaisesti jatkaakseen kehitystyötänsä sekä tuodakseen uusia puhelimia markkinoille jatkossakin.

Elokuussa julkaiseman tiedotteen ohella Jollalta vahvistettiin uudesta ennakkotilauskampanjasta, joka sijoittuisi myöhemmälle syksylle. Sen tiimoilta ei asiasta ole saatu vielä lisäinfoa sen sisällöstä, mutta sosiaalisen median perusteella kiinnostusta näyttäisi edelleen olevan. Paljon.

Lehdistötiedotteessa puhelimien valmistus kerrotaan olevan ajallaan ja lähetysten sijoittuminen vuoden 2013 loppuun pitävän edelleen paikkansa. Myynti aloitetaan Euroopasta ja vuoden 2014 alussa myös Aasiassa aloitetaan Jolla -puhelinten myynti.

Muutoksia

Jollan lyhyen historian aikana, yhtiö on kokenut johtoportaan uudistuksia useampaan otteeseen. Lähinnä toimitusjohtajan paikkaa ollaan pyöritelty yhtiön sisäisesti. Alla nykyiset avainhenkilöt.

 • Toimitusjohtaja: Tomi Pienmäki
 • Hallituksen puheenjohtaja ja rahoitusjohtaja: Antti Saarnio
 • Varatoimitusjohtaja ja myynti- ja kehittämispäällikkö: Sami Pienmäki
 • Tietohallintopäällikkö: Stefano Mosconi
 • Pääkehittäjä: Marc Dillon (ent. toimitusjohtaja)
 • Liikekumppanuuskoordinaattori: Alberto Martinez
 • Yhtiön ensimmäinen toimitusjohtaja: Jussi Hurmola

Myös julkisuudessa esitelty puhelin koki muodonmuutoksia aivan lähiaikoina. Mitään suurempia muutoksia ei puhelimeen tehty, mutta puhutuin ja odotetuin lienee puhelimen reunojen supistaminen. Puhelimen paksuutta saatiin myös hieman ohennettua. Näkyvimmät fyysiset eroavaisuudet ovatkin takakameran sijainnin muuttaminen yläkulmasta keskelle sekä lukitus- että äänensäätöpainikkeiden puolen vaihto vasemmalta oikealle.

Oletettavasti yhtiö vakiinnutti samalla puhelimensa komponentit uuteen prototyyppiin nähdäkseen, kuinka hyvin se loppujen lopuksi tulee toimimaan ennen varsinaista massavalmistusta. Tästä aiheesta Jollalta viestittiin jo aiemmin, etteivät olleet vielä #JollaLoveDay -tapahtuman yhteydessä täysin varmoja puhelimen lopullisista komponenteista, jonka vuoksi eivät voineet julkistaa täysin tarkkoja specsejä puhelimesta julkistuksen yhteydessä.

Odotettavissa

”Spread the love. Join the movement.”

Nykyisin Jollan pääkehittäjänä toimiva Marc Dillon paljasti saaneensa uuden prototyypin käsiinsä ja esittelevänsä sitä elokuussa 12.-14. syyskuuta järjestettävässä SmartDevCon -tapahtumassa. Lisää uutisia, kuvia ja toivottavasti videoitakin on siis luvassa ihan lähipäivinä.

 

Share.

About Author

%d bloggaajaa tykkää tästä: