Jolla vuonna 2017

Mitä kuuluu Jollalle vuonna 2017? Tähän asiaan aion tehdä katsauksen tässä artikkelissa ja tarjota myös muita mukavia tiedonjyväsiä Jollasta ja Jollan taipaleelta vuosien myötä.

Jollan taival alkoi siis vuonna 2014, kun muutama entinen Nokialainen perusti yrityksen. Yritys lupasi tuovansa markkinoille aivan uuden käyttöjärjestelmän kilpailemaan Androidin ja Applen iOS käyttöjärjestelmien kanssa. Jolla kutsuu käyttöjärjestelmäänsä nimellä Sailfish Os. Keskeisessä osassa käyttöjärjestelmässä on erilaiset kosketukset ja swaippaamiset. Sailfish OS:ssä on yritetty pitää liiat ja turhat painallukset minimissä. Jolla julkaisi ensimmäisen puhelimensa vuoden 2015 syksyllä ja sillä oli kovat odotukset, mutta valitettavasti näihin odotuksiin ei Jolla pystynyt vastaamaan odotetusti. Puhelin oli normaaleille käyttäjille liian vaikea oppia, ja siitä tulikin pian suosittu hifistelijöiden parissa. Sailfish on myös siitä erittäin kiinnostava käyttöjärjestelmä nimittäin siinä toimivat Android sovellukset, kuten Chrome, jolla pääsee vaikka kokeilemaan kolikkopelit ilmaiskierrokset. Myös muut Android sovellukset toimivat hyvin, jolloin sovellusten määrä on päätä huimaavaa. Jolla julkaisi myös Jolla tabletin, joka oli suuri harppaus tuntemattomaan. Tabletin valmistamiseen yritys tarvitsi apua yhteisöltä ja aloitti Indiegogo-kampanjan, jossa siitä kiinnostuneet ihmiset saivat tukea kampanjaa ja ostaa tabletin, joka toimitettaisiin myöhemmin(Valitettavasti monet jäivät ilman tablettia ja joidenkin tukijoiden rahat ovat vieläkin saamatta takaisin). Jolla julkaisi myös yhteisö-puhelimen nimeltään Jolla C, joka tuli myyntiin vain 1000 kappaleen rajoitetussa erässä. Jolla C myytiin nopeasti loppuun ja kaikki halukkaat eivät saaneet puhelinta, vaikka olisivat sen halunneet. Jolla sai kuin saikin lisää Jolla C puhelimia myyntiin, mutta nekin loppuivat alta aikayksikön.

Vuoden 2016 puolessa välissä Jolla ilmoitti lopettavansa puhelinten tuotannon ja keskittyvänsä vain käyttöjärjestelmän lisensointiin. Jolla lisensoi Sailfish-käyttöjärjestelmänsä Venäjälle ja Intiaan. Myös Turing Robotic Industries otti Saifish-käyttöjärjestelmän käyttöön omassa puhelimessaan.

Vuonna 2017 Jolla kertoi Barcelonassa Mobile World Congress -messujen yhteydessä tulevaisuudestaan. Yksi suuri uutinen on kumppanuus Sonyn Xperia-älypuhelinten kanssa, toinen 250 miljoonan dollarin konsortiohanke Kiinassa. Sonyn Xperia X -älypuhelimesta on tulossa seuraava Sailfish OS -yhteisölaite. Sony ei kuitenkaan ole laajasti tuomassa myyntiin Xperia-älypuhelinta Sailfishilla, vaan yhteistyö on syntynyt Sonyn Open Devices -ohjelman kautta ja suunnattu Sailfish-kehittäjille. Sailfish-valmiit puhelimet voivat kuitenkin tulla myyntiin valittujen verkkokauppojen kautta.

Kiinassa Sailfish OS -lisensoidaan yksinoikeudella konsortiolle, joka tähtää 250 miljoonan dollarin investoimiseen Sailfish-ekosysteemin kehittämiseen Kiinassa. Sijoitetut summat tulisivat konsortion jäseniltä. Turvallisten älypuhelinten ohella Sailfish-käyttöjärjestelmä tähtää Kiinassa älykelloihin, autoihin, televisioihin, älykoti- ja esineiden internetin ratkaisuihin.
Kiinan Sailfish-konsortiota tulee johtamaan Shan Li. ”Kiina tarvitsee itsenäisen mobiilikäyttöjärjestelmän. Olen seurannut Sailfish OS:n kehitystä tarkasti, ja nähnyt monien kiinalaisten projektien epäonnistuneen samalla, kun Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmä on edennyt tasaisesti. Sailfish OS on ainoa toimiva vaihtoehto Kiinalle. Meillä on jo useita kiinalaisia yrityksiä kiinnostuneina liittymään konsortioon.”

Advertisment ad adsense adlogger