Jolla ja satavuotias Suomi

Suomi täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Kaunis kotimaamme on tarjonnut hyvät lähtökohdat usealle yritysmaailman menestystarinalle ja tulee tarjoamaan sitä myös jatkossa. Myös Jolla on ponnistanut pohjolasta ja pääasiassa suomalaisin voimin. Missä kaikkialla kotimaisuus näkyy Jollassa ja miten muut suomalaiset yritykset hyödyntävät sinivalkoisia arvoja.

Nokia tienraivaajana

Nokia teki Suomea tunnetuksi parhaina vuosinaan ympäri maailmaa. Tämän jälkeen tie on ollut auki maailmalle muillakin suomalaisilla yrityksillä, mutta yllättävän harva on näihin mahdollisuuksiin tarttunut. Jolla lähti rohkeasti mukaan kilpailtuun bisnekseen ja monen mutkan kautta löysi niin sanotusti ”oman juttunsa” eli Sailfish –käyttöjärjestelmän kehittämisen.
Nokiaa ja Jollaa yhdistävät monet asiat, etenkin suomalaisuus. Nyt Suomen juhlavuotena onkin hyvä hetki tarkastella Jollan suomalaisia piirteitä.

Miten suomalaisuus näkyy Jollassa?

Jollan tuottamien laitteiden ulkomuoto tuo paljon suomalaisuutta esiin. Suomalaisen ihmisen luonteenpiirteeksi luetaan yleisesti vaatimattomuus. Se näkyy myös Jollan puhelimissa. Puhelimissa ei ole näkyvillä isoja logoja, vaan ne on suunniteltu käytännöllisyys edellä. Usein myös Suomalainen ihminen on juuri tämänkaltainen. Itsestään ei pidetä isoa meteliä, vaan sen sijaan keskitytään olennaiseen ja annetaan tekojen puhua puolestaan.

Sailfish on oman tiensä kulkija. Sailfish on pyrkinyt alusta asti tuomaan markkinoille jotain uutta eikä kopioimaan muiden toimintaa. Tarkoituksena on myös, että käyttäjälle jätetään vapauksia. Laitteesta tulee käyttäjänsä näköinen. Kimi Räikkönen on yksi tunnetuimmista Suomalaisista maailmalla. Yksi syy siihen miksi Räikkönen nauttii niin suurta arvostusta on se, että hän on aina ollut myös oman tiensä kulkija. Muiden mielipiteet eivät ole painaneet vaakakupissa paljoakaan, jos jäämies on päättänyt tehdä asiat hyväksi havaitsemallaan tavalla. Tämän kaltaista rohkeutta omaan tekemiseen on ollut havaittavaissa myös Jollan kehitystyössä.

Mikä olisi suomalaisille tärkeämpää kuin luonto? Ei varmaan juuri mikään. Sailfish OS –käyttöjärjestelmään on julkaistu useita päivityksiä, jotka kantavat Suomen vesistöjen nimiä. Aluksi käyttäjät pääsivät tutustumaan järvien ja lampien nimiä kantaviin pävityksiin. Äijänpäivänjärvi ja Yliaavanlampi olivat tarttuvia nimiä, mutta ehkä hieman hankalia ulkomaalaisille. Jolla halusi päivityksien nimiin lisää eloa ja viimeisimmät päivitykset ovatkin olleet jokien nimiä. Aurajoki ja Haapajoki ovat suomalaisuutta parhaimmillaan ja hienoa, että Jolla on halunnut tuoda ne esiin toiminnassaan.

Luonto on ehkä se uniikein, tärkein ja moniulotteisin osa Suomea. Jolla on hyödyntänyt oivasti toiminnassaan Suomen luontoa, suomalaisia arvoja ja perisuomalaista ajatusmaailmaa. Suomalaisen saattaa olla joskus ymmärtää maamme ja kansalaistemme vahvuuksia. Jolla on nostanut näitä vahvuuksia hyvin esiin ja tämän vuoksi suomalaiset voivat olla ylpeitä Suomesta, suomalaisuudesta ja Jollasta.

Jolla ja muut suomalaiset tekijät

Jolla pyrkii olemaan vakuuttava toimija globaaleilla markkinoilla. Tarkoituksena ei siis ole jäädä vain Suomen rajojen sisään, vaan tavoitteet on asetettu korkeammalle. Yhteistyötä tehdään tiiviisti monien eri ulkomaisten toimijoiden kanssa. Jolla on ottanut kuitenkin myös näkyvästi muita suomalaisia yrityksiä mukaan suureen projektiinsa.

Rovion ja Jollan yhteistyönä tuotettiin erikoisälykuori, jolloin käyttäjät pääsivät nauttimaan hittipeli Angry Birdsin maailmasta. Rovio ja Jolla toimivat jossain määrin samalla sektorilla, joten yhteistyön aloittaminen oli todella fiksu ratkaisu.

Myös vaatteita valmistavan Makian ja Jollan yhteistyön tuloksena syntyi uusi The Other Half –kuori puhelimelle. Tämän lisäksi Jolla lähetti vuonna 2013 puhelimen tilanneille henkilöille kylkiäisenä Makian pipon, jossa oli myös Jollan logo edustettuna. Tämän lisäksi Jolla on harrastanut yhteistyötä esimerkiksi F-Securen ja Tiedon kanssa.

Viime vuosina monille markkinoilla on tullut uusia suomalaisia tekijöitä, jotka pyrkivät olemaan omalla sektorillaan parempia kuin muut. Internetistä löytyy monia suomalaisia pelisivustoja, jotka ovat samankaltaisessa tilanteessa kuin Jolla. He pyrkivät todella kilpailulle alalle haastamaan suuria tekijöitä. Monet ovat ottaneet kilpailuvaltikseen juuri suomalaisuuden, mikä on osoittautunut hyväksi valinnaksi. Myös ruokien tilaamiseen ja kuljettamiseen erikoistunut yritys Wolt on ottanut valtavia askeleita eteenpäin. Aluksi Wolt toimitti ruokia vain Helsingin alueella ja nyt se toimii Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Firmaan on panostanut monet nimekkäät suomalaiset sijoittajat, kuten SuperCellin Ilkka Paananen ja Skypen Niklas Zennström. Kotimaista vaihtoehtoa halutaan tukea ja rohkeita ratkaisuja arvostetaan.

Suomesta löytyy valtavasti osaamista ja innovatiivisia ideoita. Epäonnistumisen pelko kuitenkin tuhoaa monet kytevät menestystarinat. Toivottavasti Jolla toimii rohkaisevana esimerkkinä joillekin suomalaisille ja kannustaa ihmisiä uskomaan omaan tekemiseensä.