Helpotusta ärsyyntyneille – maksupalvelu siirtää rahat sekunneissa

Muistatte varmasti ne ajat, jolloin pankkien välillä tehdyt siirrot saattoivat kestää jopa useiden päivien ajan? Ne eivät itse asiassa ole kaukana laisinkaan, sillä verkkopankista tehtynä siirroissa saattaa kestää vieläkin oma aikansa.

Onneksi kehityksen kehittyessä näihinkin ongelmiin on alettu luomaan innovatiivisia ratkaisuja, ja muutamien nerokkaiden sekä näppärien sovellusten ansiosta pankkien väliset siirrot saattavat parhaimmillaan kestää ainoastaan muutaman sekunnin verran. Ensimmäisenä kyseinen innovaatio rantautui muutenkin meitä kehityksessä usein hieman edellä olevaan naapurimaahamme Ruotsiin, jossa Swish-palvelu alkoi niittää suosiota. 

Suomeen kyseisen kaltainen innovaatio rantautui puolestaan ensimmäisen kerran Mobilepay-pavelun muodossa hieman reilu vuosi sitten. Palvelun ideana on siirtää rahaa mobiilipankkiin yhdistettynä vain muutaman napin painalluksella siten, että maksu vahvistetaan verkkopankissa. Eipä aikaakaan, kun summa on siirtynyt näppärästi, kuin käden käänteessä, tililtä toiselle. 

Myös maaliskuusta 2017 lähtien pankit ja muut maksupalvelujen tarjoajat ovat tuoneet asiakaskuntansa saataville erilaisia Siirto-maksujärjestelmää käyttäviä sovelluksia, jotka tekevät maksamisesta todella paljon helpompaa. Maksupalvelua käyttävä henkilö voi esimerkiksi lähettää haluamansa rahasumman toiselle henkilölle niinkin yksinkertaisesti kuin valitsemalla henkilön yhteystiedot puhelimen maksusovelluksessa. Sen jälkeen lisätään siirrettäväksi haluttu summa, maksu hyväksytään, ja raha siirtyy reaaliajassa tililtä toiselle.

Erityisen kätevän Siirto – sekä Mobilepay -palveluista tekee se, että maksajan ei tarvitse tietää vastaanottajan tilinumeroa. Kukapa muistaisikaan pitkiä tilinumerosarjoja, kun maksun voi tehdä ainoastaan henkilön puhelinnumeroa käyttämällä. Vaikka näppärät siirtopalvelut jo tuttua kauraa olisivatkin, et ole ehkäpä ollut tietoinen siitä, että Siirto-palvelussa voi tehdä myös niin kutsutun maksupyynnön pelkän puhelinnumeron avulla?

Mutta mitkä ovat parhaat tavat käyttää Siirto- tai Mobilepay -palveluita? Niiden käyttömahdollisuudet eivät suinkaan rajoitu lounaskulujen jakamiseen kaverin kanssa, baarissa pöytään tuoppia kantavalle kaverille maksamiseen, lahjakulujen jakamiseen tai perheen sisäisiin pieniin rahojen siirtoihin. Mitä vielä! Mobiilimaksut tarjoavat myös innovatiivisen ja varsinaisen matalan kynnyksen tavan osallistua vaikkapa erilaisiin hyväntekeväisyyskeräyksiin. Edellytyksenä on vain se, että organisaatiot ovat ottaneet Siirto- tai Mobiilipay -maksut valikoimiinsa. Myös esimerkiksi kirpputoreilla asiointi ei välttämättä enää kaipaa tukkua käteistä seurakseen, vaan heräteostosten teko onnistuu näppärästi vain muutamalla napin painalluksella.

Tämän lisäksi lukuisat muut nettitahot ovat ottaneet Siirto-palvelun valikoimiinsa. Sellaisiin kuuluvat esimerkiksi https://www.kolikkopelit.com, jossa sovelluksen puhelimeen lataamalla voi siirtää hetkessä lisää pelisaldoa ainoastaan puhelinnumeroa käyttämällä – helppoa!

Tällä hetkellä Siirto-palvelu toimii ainakin Nordean, Osuuspankin sekä S-pankin asiakkaille. Osuuspankki oli ensimmäinen pankki Suomessa, joka mahdollisti mobiilimaksamisen.